ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΩΝ

Σας έχουν περισσέψει μακαρόνια και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πετάξετε! Υπάρχουν τόσοι τρόποι να αξιοποιήσετε τη μακαρονάδα που περίσσεψε και να την μετατρέψετε σε υπέροχα γευστικά πιάτα!

μακαρόνια ομελέτα
Η φωτογραφία (ομελέτα μακαρόνια) είναι από την Αγγελική Αλεξανδροπούλου

Ιδεα #1
Μακαρόνια φούρνου
Είτε είναι κοφτά μακαρόνια (πχ. πένες) είτε σπαγγέτι μπορείτε να τα ανακατέψετε με διάφορα αλλαντικά και τυριά (λευκά ή κίτρινα) της αρεσκείας σας, μανιτάρια και πιπεριές και να βάλετε κόκκινη σάλτσα με ρίγανη ή βασιλικό ή άσπρη σάλτσα και να ρίξετε από πάνω μπόλικο τριμμένο κίτρινο τυρί. Τα αφήνετε στο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα κασέρια και σερβίρετε ζεστό.

Ιδέα #2
Ομελέτα μακαρόνια με μπέικον, τυρί και λουκάνικα
Βάζουμε λαδάκι στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε το μπέικον και τα λουκάνικα. Προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια να τσιγαριστούν και αυτά λίγο. Ρίχνουμε το τυράκι και τέλος τα αβγά χτυπημένα με γάλα, αλατάκι και πιπεράκι. Την γυρνάμε σε πιάτο, τηγανίζουμε για λίγο ακόμα και σερβίρουμε ζεστή. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα, ότι σας αρέσει, όπως διάφορα σαλάμια, πιπεριά και τριμμένα τυριά.
Θα χρειαστείτε γύρω στα 4-5 αυγά, ανάλογα με τα μακρόνια που σας έχουν περισσέψει και ανάλογα με το αν θέλεις να καταλαβαίνεις περισσότερο αβγό ή μακαρόνι.
(Η ιδέα είναι από την Αγγελική Αλεξανδροπούλου) 

Ιδέα #3
Μακαρονοσαλάτα
Εάν σας έχουν περισσέψει κοφτά μακαρόνια, όπως π.χ. πένες, μπορείτε να κάνετε μια γευστική μακαρονοσαλάτα προσθέτοντας μέσα σε κύβους ότι αλλαντικό και κίτρινο τυρί θέλετε, καλαμπόκι, πιπεριά κόκκινη ή πράσινη, αυγό ή ότι άλλο σας αρέσει και να ανακατέψετε την μακαρονσαλάτα με μαγιονέζα ή γιαούρτι. Τρώγεται κρύα.

Ιδέα #4
Σουφλέ
Ρίχνετε τα μακαρόνια σε ένα πυρέξ, προσθέτετε αυγά, γάλα και τυριά και ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί το αυγό και να λιώσουν τα τυριά. Και έτοιμο το σουφλεδάκι. Εάν σας αρέσουν, μπορείτε να προσθέσετε και μανιτάρια.

Ιδέα #5
Μακαρονόπιτα
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τριμμένο τυρί φέτα, ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό δυόσμο, πιπέρι, 1 αυγό και 1 κούπα μπεσαμέλ (εάν είναι πολλά τα μακαρόνια σας προσθέστε κι άλλη μπεσαμέλ). Ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά και προσθέτετε τα μακαρόνια. Ανακατέψτε καλά να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά και έτοιμη η γέμιση.
Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και στρώνετε χωριάτικο φύλλο για πίτες (τη μισή ποσότητα). Μη ξεχάσετε να βουτυρώνετε τα φύλλα ανάμεσα τους. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Διαλύστε σε λίγο νερό έναν κρόκο αυγού και περάστε την επιφάνεια της πίτας. Χαράζετε σε κομμάτια την πίτα και την ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα χρυσαφί χρώμα.