Posted
March 22, 2014
by thessmama
in ΣΥΝΤΑΓΕΣ
TIPS ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ!
Θεωρητικά τα μακαρόνια είναι από τα πιο εύκολα φαγητά. Όμως πόσες φορές σάς βγήκαν λασπωμένα ή κολλημένα; Μην αγχώνεστε πια…. Δείτε πώς με πολύ εύκολους τρόπους μπορούμε να κάνουμε την τέλεια μακαρονάδα!

Μπόλικο νερό, αρκετό αλάτι. Βάλτε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και φέρτε το σε βρασμό. (Ο γενικός κανόνας είναι 1 λίτρο νερού για κάθε 100 γρ. πάστας). Ρίξτε στο νερό αρκετό αλάτι. Το πολύ και καλά αλατισμένο νερό που βράζει είναι το Α και το Ω στο μαγείρεμα των ζυμαρικών. Μπορεί να βάλετε, αν θέλετε, περισσότερο αλλά ποτέ λιγότερο.
Ρίξτε τα μακαρόνια σε βραστό νερό.Το νερό πρέπει να βράζει για να ρίχνετε τα ζυμαρικά. Αν το νερό δεν είναι πολύ και σε ζωντανό σημείο βρασμού, τα ζυμαρικά θα ρίξουν τη θερμοκρασία του και θα κολήσουν μεταξύ τους. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν τα γεμιστά φρέσκα ζυμαρικά (τορτελίνι, ραβιόλι κ.ά. συναφή), για τα οποία χρειάζεται να χαμηλώσετε ελαφρά την θερμοκρασία, την ώρα που τα ρίχνετε ώστε να μην διαλυθούν.
Μη ρίχνετε ελαιόλαδο στο νερό όταν βράζει. Μπορεί μεν να αποτρέπει τα μακαρόνια να κολλάνε μεταξύ τους, αλλά δεν τους επιτρέπει να γίνουν «ένα» με τη σάλτσα. Βράστε τα μακαρόνια σε άφθονο νερό και ανακατεύετε τα κατά τη διάρκεια του βρασμού.Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα τα μακαρόνια σας δεν θα κολλήσουν,
Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σας «al dente». Για να το πετύχετε αυτό, σουρώστε τα ζυμαρικά 1-2 λεπτά πριν από τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο.
Μην τα σουρώνετε τελείως. Όταν σουρώνετε να ζυμαρικά, βεβαιωθείτε ότι έχουν «κρατήσει» λίγο νερό, για να μην στεγνώσουν αργότερα. Στραγγίστε τα σε σουρωτήρι αλλά μην τα ξεπλένετε, γιατί έτσι χάνεται το άμυλο, το οποίο τα βοηθάει να δέσουν καλύτερα με τα άλλα υλικά και τις σάλτσες.
Ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα. Είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα μυστικά μιας σωστής μακαρονάδας. Βάλτε το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά, προσθέστε τα ζυμαρικά μαζί με τη σάλτσα και ανακατέψτε συνεχώς: Έτσι θα συνεχίσετε να βράζετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα τους, που θα τα κάνει ακόμα πιο νόστιμα. Επιπλέον, θα πετύχετε τον τέλειο χρόνο για το «al dente» βράσιμο.
Extra tip
Κρατήστε 1-2 φλυτζάνια από το νερό που έχετε βράσει τα μακαρόνια στο ψυγείο (διατηρείται και δεν χαλάει). Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο για να δέσετε οποιαδήποτε σάλτσα. Το άμυλο που περιλαμβάνει το νερό αυτό είναι απείρως καλύτερο από το αλεύρι ή το corn flour!
Share this post