Thessaloniki Animation Festival (TAF)

Οι σινεφίλ, αλλά και όλοι όσοι αγαπάνε τα comics καθώς και οι φίλοι των κινουμένων σχεδίων πιο ειδικά, μπορούν πλέον να ευθυμούν καθώς η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους το δικό της φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων, το 1ο Thessaloniki Animation Festival, υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

TAFnorm

Το 1ο TAF θα λάβει μέρος στον Κινηματογράφο ορόσημο «Αλέξανδρος» απέναντι από το Λ. Πύργο, στις 23 – 24 – 25 Οκτωβρίου 2015 και θα περιλαμβάνει συνεχείς προβολές animation από όλο τον κόσμο για το φιλοθεάμων κοινό της Θεσσαλονίκης. Ο επίτιμος καλεσμένος του TAF για το 2015 θα είναι ο Rony Oren, ένας ειδήμονας του είδους και πρύτανης του τμήματος animation του Bezalel Academy of Fine Arts & Design της Ιερουσαλήμ, ο οποίος θα δώσει πέραν της παρουσίας του και τα “φώτα” του σε σεμινάρια (masterclass) για stop motion animation. Επίσης θα προσκληθούν και άλλοι καλλιτέχνες της πόλης μας να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, με ενδιαφέροντα εργαστήρια πάνω στην τέχνη του animation. Θα υπάρξουν επίσης ομιλίες και πάνελ με θέμα το animation και τις εφαρμογές του, αλλά και των ευκαιριών που υπάρχουν στον χώρο του animation στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια του TAF θα διεξαχθεί και διαγωνισμός ταινιών animation μικρού μήκους και θα υπάρξουν βραβεύσεις σε διάφορες κατηγορίες. Έχει ήδη συγκεντρωθεί διαγωνιστικό υλικό από όλο τον κόσμο συνολικής διάρκειας περισσότερης των οκτώ ωρών!

Οι δράσεις του φεστιβάλ αυτού όμως δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω! Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αφιέρωμα της ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) με τίτλο: “1945 – 2015 70 χρόνια Ελληνικό Animation“. Στο αφιέρωμα  αυτό θα προβληθούν ελληνικά animation που μας κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια! Αυτή η προσπάθεια γίνεται ώστε να γνωρίσει το κοινό του φεσιβάλ το ότι η Ελληνική παραγωγή animation υπάρχει και είναι δυναμική!

Επίσης, στο TAF θα προβληθούν τα καλύτερα επιλεγμένα animation των τελευταίων ετών του “Be There Corfu Animation Festival”, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, κου. Β. Κρουστάλλη (γνώριμος στους αναγνώστες της στήλης μας από την περυσινή διοργάνωση του comic-n-play 2014). Πρόκειται για ένα αφιέρωμα από τις επιλογές ενός φεστιβάλ ορόσημου για την Ελλάδα, με έδρα του ένα από τα πιο μαγικά νησιά της, την Κέρκυρα! Το Be There (που φέτος κλείνει τα πέντε χρόνια ζωής!) θα μας ταξιδέψει και σε παλαιότερες χρονιές, για να μας θυμίσει το πόσο όμορφη και διαχρονική είναι αυτή η τέχνη!

Φυσικά, από τη διοργάνωση αυτή δεν θα λείψουν και οι σχετικές δράσεις κοινωνικοποίησης και γνωριμίας των συμμετεχόντων! Η έναρξη του φεστιβάλ θα συνοδευτεί με μουσική βραδιά στο μπαρ Bord-De-Leau (Εγνατίας 45), ενώ την “τελετή” λήξης θα σημάνει παρόμοια εκδήλωση στον πολυχώρο WE (3ης Σεπτεμβρίου & Γρηγορίου Λαμπράκη). Επιπλέον, η εταιρεία The Mindtrap θα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία δωματίου απόδρασης στους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Όλα τα παραπάνω το κοινό της Θεσσαλονίκης μπορεί να τα απολαύσει με μηδενικό εισιτήριο! Συνεπώς, η ελάχιστη συνεισφορά των επισκεπτών για την στήριξη του φεστιβάλ μπορεί να γίνει μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς τους στην συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας, ειδών προσωπικής υγιεινής, χαρτικών και απορρυπαντικών, για τις οικογένειες που στηρίζει η ΑΡΩΓΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ TAF καθώς και λοιπές πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστοτόπο της διοργάνωσης στο: http://www.tafestival.gr/

Leave a comment