MUFFIN ΜΕ ΧΑΛΒΑ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Γιατί η νηστεία θέλει πρωτοτυπία!!

Από τη Μαρία Αλεξάνδρου και τα Αγαπητά Αρτοποιήματα

muffins_taxini

Υλικά

250 γρ. αλεύρι φαρινάπ
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
100 γρ. χαλβάς τύπου μακεδονικός βανίλια
60 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
75 γρ. ηλιέλαιο (όχι ελαιόλαδο γιατί θα γίνουν πολύ βαριά στη γεύση)
125 ml χυμός πορτοκάλι
20 ml κονιάκ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρικής το οποίο θα διαλύσουμε μέσα στο χυμό πορτοκάλι (προσοχή φουσκώνει πολύ)
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
¼ κουταλιού του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσσο

250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
250 γρ. ταχίνι
250ml νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και το χαλβά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού με την σόδα μέσα του διαλυμένη, το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και τέλος το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε ελαφριά με μια σπάτουλα. Σε αυτό το σημείο αν δούμε ότι το μείγμα μας είναι σφιχτό προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού τόσο όσο να γίνει σαν μια ζύμη κέικ. Προσθέτουμε τα καρύδια τα οποία έχουμε αλευρώσει ελαφρά ώστε να μη μας καθίσουν κατά το ψήσιμο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 12 μικρές φόρμες και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το μείγμα μέσα στις θήκες. Προσοχή δεν τις γεμίζουμε μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσουν.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το γλάσσο μας. Φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη και προσθέτουμε στη συνέχεια το ταχίνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις είναι έτοιμο το γλάσσο μας περιχύνουμε τα muffin, μη φοβηθείτε αν δείτε ότι το γλάσσο είναι πολύ ρευστό, όταν κρυώσει θα σφίξει.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καρύδια. Είναι πολύ ωραία και σκέτα χωρίς γλασσο.

Καλή Επιτυχία!