Από το μούστο του σταφυλιού μπορούμε να κάνουμε αρκετές νόστιμες παρασκευές. Μια από τις πιο ασυνήθιστες είναι να το κάνουμε μια ωραία γευστική κρέμα ή ακόμα και ζελέ!
Από τη Μαρία Τσιβρανίδου
Υλικά
Κόκκινο σταφύλι (ρωσικό), περίπου 2,5 κιλά
2 κούπες νερό
5 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ρώγες του σταφυλιού και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίζουν.
Βάζουμε το σταφύλι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, για 2-3 λεπτά, δηλαδή ίσα ίσα να μαλακώσουν για να μπορέσουμε να τα λιώσουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε από πάνω ένα μεγάλο σουρωτήρι και παίρνουμε λίγα λίγα τα σταφύλια και τα στύβουμε με τα χέρια μας για να βγει το ζουμί και η ψίχα τους. Πετάμε τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Ψαφρίζουμε τον πολλή αφρό και βάζουμε το καθαρό ζωμό των σταφυλιών σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε στο μάτι.
Προσθέτουμε 1-2 κούπες νερό (ανάλογα πόσο πηχτό είναι το ζουμί μας) και το βάζουμε να βράσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Λιώνουμε 5 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και να δέσει η κρέμα.
Μόλις δέσει η κρέμα (αρχίσει δηλαδή να βγάζει φουσκάλες), περίπου μετά από μισή ώρα, με μια κουτάλα γεμίζουμε μικρά μπολάκια και αφού κρυώσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο.
Έξτρα tip
Μπορείτε εάν θέλετε να μη βάλετε καθόλου κόρν φλάουρ και στο τέλος να βάλετε μέσα στο ζεστό υγρό φύλλα ζελατίνης, ώστε να γίνει σαν ζελέ.