ΦΙΛΟΙ, ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ…

Τσάι και συμπάθεια… Εκλεπτυσμένες σχέσεις που παραπέμπουν σαφώς στην -πάλαι ποτέ- αριστοκρατία και σε κυρίες που πίνουν το τσάι τους με τακτ ενώ προτάσσουν το μικρό τους δαχτυλάκι. Από αυτές, προς θεού, υπάρχουν πολλές. Φιλίες όμως; Πόσοι από αυτούς που θεωρείς φίλους σου είναι πραγματικοί και πόσοι όχι; Αλίμονο, βγαίνετε τα βράδια και περνάτε καλά μαζί και για ψώνια πηγαίνετε και τα λέτε τηλεφωνικώς με κάθε ευκαιρία. Όμως, έτσι ορίζεται η φιλία;

Γράφει η Ευγενία Παλούμπη, fashionyouep.blogspot.gr

tsai&sympa8eia

Όλοι μας έχουμε πέσει θύματα κάποιας περιστασιακής λυκοφιλίας, κάποιου δήθεν καρδιακού φίλου, που ήταν πάντοτε στο πλάι μας, και έδειχνε να χαίρεται με τη χαρά μας και να θλίβεται με τη θλίψη μας αλλά (αυτό το “αλλά” μπορεί να καταστρέψει ζωές) τελικά δεν ήταν καλή τη πίστει….

Οι “φίλοι” αυτοί ενίοτε ενσαρκώνουν ρόλους επικριτικούς ευνουχίζοντάς μας ή τρέπονται σε drama queens για να διασφαλίσουν την προσοχή μας. Άλλοι πάλι, γίνονται ανταγωνιστικοί ή καιροσκόποι επιθυμώντας να απομυζήσουν από εμάς ό,τι μπορεί να τους ικανοποιήσει ή να τους αναδείξει σε επίπεδο επαγγελματικό ή κοινωνικό. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε το μεγάλο αριθμό των διπρόσωπων “φίλων”: εξαιρετικοί ηθοποιοί που σε εκθειάζουν στο ευρύ κοινό και επαινούν κάθε σου επιλογή, ενώ παράλληλα ψέγουν τους αντιπαθείς σε εσένα, όταν, όμως απουσιάζεις συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο.

Οι βαθύτερες δυσλειτουργικές δομές της προσωπικότητάς τους, τα κόμπλεξ ετών, αλλά και η ανοχή μας ή η άρνηση να το παραδεχθούμε πολλές φορές μάς καθιστούν έρμαια μίας βλαβερής για την ψυχική μας υγεία κατάστασης. Όσο κι αν πιστεύουμε πως είναι κρίμα να “χαλάσουμε” μία φιλική σχέση ετών, πολλές φορές το βήμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο κι απελευθερωτικό. Όταν κάθε ελπίδα συμφιλίωσης με αυτή την “τοξική” κατάσταση ναυαγεί, όταν ο διάλογος δεν μπορεί πια να επαναπροσδιορίσει τα δεδομένα, ίσως η σωτηρία είναι το τέλος της σχέσης αυτής.

Αν πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν διαβρωτικά για εμάς, καλούμαστε να τους αντιμετωπίσουμε. Αφού πια τους έχουμε μιλήσει με ευθύτητα, αν δεν υπάρξουν έστω ψήγματα μεταμέλειας ή μεταστροφής, μήπως η λύση είναι η φιλία να ρίξει αυλαία; Για να βγούμε αλώβητοι από αυτό, το πρώτο βήμα είναι να απενοχοποιηθούμε, να αποτινάξουμε κάθε ίχνος τύψεων. Οι φιλίες υπάρχουν για να μας κάνουν ευτυχισμένους, να μας χαρίζουν ψυχική ανάταση, όχι για να μας κρατούν πίσω, δε νομίζετε;

Ακολουθήστε τη σελίδα του FashiOn you στο facebook για να μη χάνετε τη μόδα από τα μάτια σας!

(Eυχαριστώ θερμά το Health & Beauty Ινστιτούτο αισθητικής Αθηνά Ζωγοπούλου  που επιμελήθηκε το μακιγιάζ μου, την εκπληκτική φωτογράφο Βαλεντίνη Αμασιάδη για τις λήψεις, καθώς και το καφέ Amelie για τη ζεστή φιλοξενία.)

Leave a comment