ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Για πολλές γυναίκες αποτελεί φλέγον ζήτημα το πώς θα επαναφέρουν το σώμα τους μετά την εγκυμοσύνη. Παρόλο που ο μεταβολισμός κατά τη διάρκεια της κύησης παροδικά αυξάνεται, λόγω των αναγκών του οργανισμού, παρατηρούμε πως μετά τη γέννα παρουσιάζει μια ελαφριά πτώση είτε παροδική είτε μόνιμη.

lose_kilos

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου μας εξηγεί το ζήτημα της απώλειας βάρους, το οποίο είναι πολυδιάστατο και δύσκολο, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο, αν υιοθετήσουμε κάποιες καλές συνήθειες και τις κάνουμε μέρος της καθημερινότητας μας. Το σίγουρο είναι πως η προσπάθεια αυτή απαιτεί υπομονή και χρόνο γιατί η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές, σωματικές και ψυχικές, οι οποίες δεν εξαλείφονται από τη μία μέρα στην άλλη.

Πάντα ο χρόνος που απαιτείται για την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης εξαρτάται από το πόσα κιλά έχουμε πάρει στη διάρκεια αυτής. Εάν έχουμε πάρει παραπάνω από το αναμενόμενο βάρος, σίγουρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος, μιας και τα κιλά που θα χαθούν αμέσως μετά τον τοκετό είναι κατά μέσο όρο 5-7 (βάρος εμβρύου, πλακούντα, αμνιακό υγρό, εξωκυττάριο υγρό).

Παρακάτω η κα Αναστασία Ζαμπούνογλου προτείνει ορισμένους τρόπους, ώστε να σας βοηθήσουν να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας μετά την εγκυμοσύνη και να έχετε και πάλι ένα φυσιολογικό βάρος.

Κάντε καθημερινή συνήθεια το πρωινό γεύμα. Το πρωινό βοηθάει να πάρετε ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι ένα καλό ξεκίνημα ώστε να ελέγχετε την πείνα σας όλη την ημέρα και αναμφισβήτητα ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Φροντίστε να καταναλώνετε το πρωινό σας τουλάχιστον μέσα σε μία ώρα αφότου ξυπνήσετε. Καλές επιλογές πρωινού είναι το γάλα με βρώμη ή δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες, το τοστ, το κουλούρι, το γάλα με 2-3 φρυγανιές με μέλι και λίγη μαργαρίνη.

Τρώτε οπωσδήποτε μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση τροφής ανά 2-4 ώρες ενεργοποιεί το μεταβολισμό και ελέγχει κατά πολύ την όρεξη και την επιθυμία για γλυκά. Πρέπει να υπάρχουν σίγουρα 3 βασικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2 ενδιάμεσα σνακ (να προτιμάτε φρούτα, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, φυσικούς σπιτικούς χυμούς, ημίπαχο γάλα).

Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας. 30-45 λεπτά αερόβιας άσκησης 3-5 φορές την εβδομάδα, θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τις καύσεις σας και θα πετύχετε ευκολότερα το στόχο σας

Θηλάστε. Ο θηλασμός είναι ευεργετικός και στο κομμάτι αυτό, της απώλειας των κιλών της εγκυμοσύνης, πολύ απλά γιατί είναι μια διαδικασία κατά την οποία καταναλώνονται θερμίδες (κατά μέσο όρο 300-500 την ημέρα). Βοηθάει επίσης, στην καλύτερη αποκατάσταση των ορμονών της γυναίκας και συντελεί στη γρηγορότερη επαναφορά του σώματος στην προ-εγκυμοσύνης κατάσταση. Εάν λοιπόν τηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή και θηλάζετε παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει ευκολότερα.

Μην κάνετε δίαιτες αστραπή. Παρόλο που είναι λογικό και κατανοητό το άγχος της μητέρας να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης, μια αυστηρή και επίπονη δίαιτα δε θα τη βοηθήσει. Μπορεί όντως να χαθούν γρήγορα κάποια κιλά, το σίγουρο είναι ότι αυτό θα έχει κόστος στο μεταβολισμό της και κυρίως στο να τα ξαναπάρει όταν σταματήσει τη δίαιτα αυτή. Το σώμα της νέας μητέρας έχει υποστεί κατά την εγκυμοσύνη πολλές αλλαγές και είναι φυσιολογικό να απαιτείται χρόνος ώστε να γίνει όπως πριν. Ειδικότερα οι μαμάδες που θηλάζουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διατροφή τους. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτείνες (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι και αυγά) και γαλακτοκομικά θα την βοηθήσει καλύτερα στην απώλεια κιλών, και κυρίως στη συντήρηση τους μετά το τέλος της δίαιτας.

Μην ξεχνάτε το νερό. Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό του σώματος και πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής μας διατροφής. Βοηθάει σημαντικά στην κατακράτηση υγρών (γεγονός συνηθισμένο τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης) και συντελεί στην μικρή αύξηση του μεταβολισμού. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής η κατανάλωση τουλάχιστον 1-1,5 λίτρου νερό την ημέρα είναι απαραίτητη.

Περιορίστε τα γλυκά και ανθυγιεινά σνακ. Καταναλώστε 1-2 γλυκά την εβδομάδα και φροντίστε αυτά να έχουν σχετικά λίγες θερμίδες (γλυκό κουταλιού, παστέλι, σοκολάτα υγείας κτλ.) ή να είναι σε μικρό μέγεθος. Αποφύγετε το φαγητό από έξω, τα λιπαρά σνακ (γαριδάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, πατατάκια κτλ.), και τα τυποποιημένα τρόφιμα (π.χ. μαγιονέζες, κρέμες γάλακτος, προτηγανισμένα κτλ.)

Φροντίστε να τηρείτε τους βασικούς κανόνες της μεσογειακής διατροφής. Με λίγα λόγια φροντίστε να τρώτε καθημερινά λαχανικά, φρούτα, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης. Προτιμήστε το ελαιόλαδο, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι. Φροντίστε να τρώτε μία φορά την εβδομάδα όσπρια, ψάρι, κοτόπουλο.

 

 

1 Comment

  1. fotini March 3, 2014

    Μπραβο. Αναστασία κατατοπιστικοτατο το άρθρο σου..

Comments are closed.