8 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΥ ΑΔΕΡΦΗ!

Όταν είσαι το μικρότερο παιδί της οικογένειας, δεν έχεις να ακούς μόνο τους γονείς σου, αλλά και τα μεγαλύτερα αδέρφια σου. Και συχνά εσύ ήσουν εκείνος/η που διαμαρτυρόταν πως σε αντιμετωπίζουν σαν μωρό ή πως η μεγαλύτερη σου αδερφή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σου δίνει συνέχεια διαταγές και να σου λέει τι να κάνεις.

Όμως ούτε για τη μεγαλύτερη αδερφή σου ήταν πάντα όλα ρόδινα. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα για τα οποία η αδερφή σου δεν παραπονέθηκε ποτέ μπροστά σου ή δεν ένιωσε την ανάγκη να σου μιλήσει γι’ αυτά, ξέροντας πώς όταν μεγαλώσεις θα έρθει η στιγμή που θα τα κατανοήσεις από μόνος/η σου.

big_sister

1. Για κάποια χρόνια ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας και μεγάλωσε κάτω από αυστηρούς κανόνες.

Όταν οι γονείς σας απέκτησαν τη μεγαλύτερη σου αδερφή και ουσιαστικά το πρώτο τους παιδί, δεν είχαν ιδέα για το τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν, πως έπρεπε να φερθούν ή να διαχειριστούν κάποιες καταστάσεις, μιας και δεν είχαν ξαναζήσει παρόμοια εμπειρία.

Το σίγουρο είναι πως ανησυχούσαν για τα πάντα και αντιδρούσαν υπερβολικά σε κάποια ζητήματα που σχετίζονταν με την αδερφή σου, με αποτέλεσμα να γίνονται υπερπροστατευτικοί μαζί της κι εκείνη να μεγαλώνει κάτω από αυστηρούς και πιθανόν καταπιεστικούς κανόνες.

Όταν όμως γεννήθηκες εσύ, είχαν ήδη εξοικειωθεί στην ιδέα ενός παιδιού και καθώς η αδερφή σου μεγάλωνε και περνούσε από όλα τα διάφορα ηλικιακά στάδια, έδινε στους γονείς σου πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες που τους έκαναν να είναι λίγο πιο επιεικείς μαζί σου.

Ουσιαστικά, η μεγαλύτερη αδερφή σου άνοιξε τον δρόμο για εσένα κι ήταν αυτή που έκανε την επανάσταση και τσακώθηκε αμέτρητες φορές με τους γονείς σας, για να τα βρεις εσύ όλα έτοιμα. Να “ξερες μόνο πόσες φορές έχει ευχηθεί από μέσα της να μπορούσες να εκτιμήσεις το γεγονός αυτό λίγο περισσότερο…!

2. Ήταν υποχρεωμένη να είναι το καλό παράδειγμα για εσένα.

Από την στιγμή που η μεγαλύτερη αδερφή σου αναγκαζόταν να φέρεται πολύ πιο ώριμα από άλλα παιδιά της ηλικίας της είτε επειδή της το υποδείκνυαν οι γονείς σας είτε επειδή συνειδητοποιούσε πως η παρουσία της έπαιζε μεγάλο ρόλο στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς σου, είχε σαν αποτέλεσμα κάθε φορά να σκέφτεται προσεκτικά τις επιλογές που πρέπει να κάνει και να μην ενεργεί επιπόλαια. Κι αν όχι κάθε φορά, τότε τις περισσότερες, γιατί υπήρχαν κι οι στιγμές που ευχόταν να είναι λιγότερο υπεύθυνη και να διασκεδάσει χωρίς περιορισμούς.

Όμως ήξερε πολύ καλά πως παρατηρούσες κάθε κίνηση της και υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να κάνεις κι εσύ τα ίδια, έχοντας σαν παράδειγμα την ίδια και η ιδέα αυτή δεν της άρεσε ιδιαίτερα.

Έτσι, ανέπτυξε τον αυτοέλεγχο της και έβαζε πάντα τα δυνατά της για να είναι ένα σωστό πρότυπο για εσένα. Μπορεί να μην τα κατάφερνε πάντα, ωστόσο προσπαθούσε. Κι ακόμα προσπαθεί…

3. Έκανε τα πράγματα ευκολότερα για εσένα, δίνοντας σου ένα κομμάτι από τη σοφία που με τόσο κόπο κέρδισε μέσα από διάφορες εμπειρίες.

Όταν περνούσε δύσκολες στιγμές, όταν αντιμετώπιζε προβλήματα στο σχολείο, όταν τσακωνόταν με τους γονείς σας, είχε να διαχειριστεί και να επιλύσει όλα αυτά τα ζητήματα από μόνη της. Και φυσικά δεν τα κατάφερνε πάντα.

Μέσα από αυτές τις δοκιμασίες, ήρθε αντιμέτωπη με αποτυχίες και άσχημα συναισθήματα, όμως με το πέρασμα του χρόνου, μάθαινε από τα λάθη της και κάθε φορά γινόταν όλο και πιο δυνατή.

Και μπορεί στο παρελθόν να στεναχωρήθηκε αρκετές φορές, όμως είναι κάτι περισσότερο από χαρούμενη όταν μοιράζεται μαζί σου συμβουλές και μικρά κόλπα για τη ζωή, που εκείνη έμαθε με τον δύσκολο τρόπο.

Μπορεί λοιπόν κάθε φορά που προσπαθούσε να σου μιλήσει, να δυσανασχετούσες και οι συμβουλές της να σου φαίνονταν σαν γκρίνια, όμως το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να σε προστατεύσει και να μην περάσεις κι εσύ όλες αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα.

4. Από την άλλη όμως, ήξερε πως κάποια λάθη έπρεπε να τα κάνεις κι εσύ, αλλά δεν μπορούσε να σου το πει.

Λένε πως αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις. Έτσι λοιπόν κι η μεγαλύτερη αδερφή σου, ενώ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να σου δώσει κάποιες υποδείξεις και χρήσιμες συμβουλές, για κάποια πράγματα αποφάσισε να υιοθετήσει το παραπάνω γνωμικό και να σε αφήσει να τα βιώσεις ο ίδιος/η ίδια για να εκτιμήσεις πραγματικά την κατάσταση.

Υπήρχαν φορές που σε έβλεπε να κάνεις λάθη, όμως προτιμούσε να απέχει και να μην επηρεάζει καθόλου την σκέψη σου, ώστε να αποτύχεις και να συνειδητοποιήσεις τον λόγο που συνέβη ό,τι συνέβη.

Έτσι κι αλλιώς, ήξερε πως για κάποια πράγματα δεν πρόκειται να την άκουγες. Παρ” όλα αυτά, ήταν εκεί για εσένα για να σε παρηγορήσει όταν γύριζες σ” αυτή με τα μούτρα κατεβασμένα.

5. Εκτός από εσένα όμως, έδινε συμβουλές και στους γονείς σου και τους βοηθούσε να σε χειριστούν καλύτερα.

Προφανώς και ήταν αναπόφευκτο να μην υπήρχαν εντάσεις και τσακωμοί ανάμεσα σε εσένα και τους γονείς σου ή να μην δεχόσουν επιπλήξεις και τιμωρίες, όμως αυτό που δεν εκτίμησες όταν ήσουν μικρότερος/η ήταν πως η μεγαλύτερη σου αδερφή έδινε κάθε φορά στους γονείς σου να καταλάβουν πως αισθανόσουν εκείνες τις στιγμές και τους βοηθούσε να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να σε προσεγγίσουν, χωρίς να δημιουργηθεί κάποια ένταση πάλι.

Επιπλέον, αναλάμβανε τον ρόλο του διαμεσολαβητή όποτε το έκρινε απαραίτητο, ενώ υπήρχαν φορές που έπαιρνε το μέρος σου και σε υποστήριζε, ακόμα κι αν ήταν ολοφάνερο πως είχες άδικο.

6. Φτάνοντας σε μία ηλικία που το αντίθετο φύλο άρχισε να σε ελκύει, τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα για εκείνη: από τη μία ήταν ενθουσιασμένη κι από την άλλη τρόμαζε στην ιδέα ότι μπορεί να σε πληγώσει κάποιος/α.

Μπορεί η μεγαλύτερη αδερφή σου να σε βλέπει σαν το μωρό της οικογένειας και να σε αντιμετωπίζει λες και είσαι μικρό παιδί, όμως καθώς μεγαλώνεις, φτάνεις σε μία ηλικία που μπορείτε να μιλάτε μεταξύ σας σαν να είστε φίλοι/ες και αισθάνεσαι άνετα να της εκμυστηρευτείς τα πάντα.

Και συνήθως πρόκειται για εκείνη την στιγμή που αρχίζεις να νιώθεις κάποια καινούρια κι έντονα συναισθήματα για κάποιον/α, που για άλλον/η δεν έχεις ξανανιώσει και δεν ξέρεις τι σου συμβαίνει. Κι εκεί είναι που χρειάζεσαι τη μεγαλύτερη σου αδερφή. Γιατί είναι και κάποια πράγματα που δεν μπορείς να συζητήσεις άνετα με τους γονείς σου.

Έτσι, μπορεί στην αρχή να παθαίνει ένα μικρό σοκ ακούγοντας πως είσαι ερωτευμένος/η, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να σου δώσει τις συμβουλές της για το πώς να διαχειριστείς αυτά τα καινούρια συναισθήματα, πώς να προσεγγίσεις αυτόν/ή που σου αρέσει, ακόμα και το πώς να ντυθείς στο πρώτο σου ραντεβού.

Επιπλέον, μιλώντας με τους γονείς σου για το σεξ είναι κάπως αμήχανο και παράξενο, όμως η μεγαλύτερη αδερφή σου μπορεί να σου δώσει οδηγίες για ό,τι χρειάζεσαι και να σου λύσει κάθε απορία που έχεις πάνω σε αυτό, χωρίς να αισθάνεσαι άβολα.

Από τη μία πλευρά λοιπόν, η αδερφή σου αισθανόταν περιχαρής που ήταν σε θέση να μοιραστεί μαζί σου όλες αυτές τις πληροφορίες και τις εμπειρίες, όμως από την άλλη δεν έπαυε στιγμή να ανησυχούσε μην τυχόν κάποιος/α σου ραγίσει την καρδιά.

7. Υπήρχαν φορές που έπρεπε να εκτελεί χρέη baby-sitter, δασκάλας, δικηγόρου, ψυχολόγου, σωματοφύλακα, κ.ά. κι η αλήθεια είναι πως δεν ήξερε πάντα τι ακριβώς είχε να κάνει.

Η μεγαλύτερη αδερφή σου για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής της έχει αναλάβει διάφορους ρόλους, εκτός από αυτόν της αδερφής. Σε έχει υπερασπιστεί σε γονείς, φίλους και γνωστούς, σε έχει προστατέψει από οποιονδήποτε προσπαθούσε να σου κάνει κακό, σε έχει ταΐσει, σε έχει νανουρίσει, γενικά σε έχει φροντίσει όποτε η μαμά σας δεν μπορούσε, σε έχει βοηθήσει με τα μαθήματα σου, σε ακούει όποτε χρειάζεσαι να μιλήσεις σε κάποιον και σε έχει βοηθήσει να αναπτύξεις πολύτιμες δεξιότητες.

Το σημαντικό όμως είναι πως ποτέ δεν πέρασε από κάποια ειδική εκπαίδευση για να μπορεί να σου προσφέρει όλα τα παραπάνω και τις περισσότερες φορές δεν γνώριζε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να βάλει τα δυνατά της για να σε κρατήσει ασφαλή και να σε βοηθήσει όποτε τη χρειαζόσουν.

8. Ξέρει πως θα είναι το πρώτο άτομο που θα καλέσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Η μεγαλύτερη αδερφή σου πρέπει να είναι κυριολεκτικά σε ετοιμότητα για τα πάντα. Ξέρει πως ο,τι κι αν συμβεί, ακόμα κι αν πρόκειται για χαζομάρα, θα προτιμήσεις να πάρεις τηλέφωνο και να ενημερώσεις πρώτα εκείνη, παρά τους γονείς σας. Δεν πρόλαβες το λεωφορείο ή δεν έχεις λεφτά για ταξί;

Θα έρθει εκείνη να σε πάρει για να σε γυρίσει σπίτι. Θέλεις να πας στα μαγαζιά και χρειάζεσαι μία δεύτερη γνώμη για τα ρούχα; Θα έρθει μαζί σου να σε βοηθήσει. Γύρισες μεθυσμένος/η από μία έξοδο ή ένα πάρτι;

Θα σε προσέχει όλο το βράδυ και φυσικά θα μαζέψει τα χάλια που άφησες στο μπάνιο για να μην το μάθουν οι γονείς σας. Ξέμεινες από χρήματα και θέλεις να αγοράσεις οπωσδήποτε κάτι;

Θα σου δανείσει εκείνη. Η αδερφή σου έχει αντιμετωπίσει σχεδόν όλων των ειδών τα προβλήματα που μπορεί να σου τύχουν και ξέρει πως πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να σε βοηθήσει όταν σου συμβεί κάτι παρόμοιο.

Κι όχι μόνο σε αυτά, αλλά να σε βοηθήσει και σε ζητήματα που εκείνη δεν έχει ξανασυναντήσει. Μπορεί λοιπόν να μην της προκαλεί μεγάλη έκπληξη κάθε φορά που την προσεγγίζεις μέσα στον πανικό, όμως μέσα της ελπίζει να καταλάβεις κάποια στιγμή τι μεγάλη χάρη κάνει για εσένα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που η μεγαλύτερη αδερφή σου έχει περάσει, αλλά ποτέ δεν θέλησε να στα αναφέρει και να τα κάνει μεγάλο θέμα.

Έτσι κι αλλιώς, σε αγαπάει όσο κανένας άλλος σε ολόκληρο τον κόσμο κι ενώ η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο για το άτομο που είσαι σήμερα, κι εκείνη από την πλευρά της γνωρίζει πως κι εσύ είχες μία μεγάλη θετική επίδραση στη διαμόρφωση της δικής της προσωπικότητας.

Leave a comment