10 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΕΞΥΠΝΗ” ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ζούμε στον κόσμο της απόλυτης τεχνολογίας, των γρήγορων ρυθμών, της διασύνδεσης, των apps. Όλοι πλέον κινούμαστε παραμένοντας «συνδεδεμένοι», κοινοποιώντας την κατάστασης μας, τα συναισθήματα, κάνοντας «φίλους» που δεν βλέπουμε ποτέ, ζούμε μια ζωή μέσα σε μια συσκευή, κοινωνικοποιούμαστε μέσα από τα μέσα δικτύωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γεννάμε, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας για να απορήσουμε γεμάτοι  περηφάνια «…μα που έμαθε να παίζει με το tablet? Μόλις δυο είναι…, άλλη γενιά …έξυπνη».

Επιμέλεια κειμένου: Αναστασοπούλου Χαρά, λογοπαθολόγος – λογοθεραπεύτρια, MSc Γλωσσολογίας

children & new technologies

Το να μιλάμε στα παιδιά μας από τους πρώτους κιόλας μήνες είναι καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία τους στο σχολείο. Ο ευκολότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει ένα παιδί είναι με τη συζήτηση. Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ του πλήθους και τις ποικιλίας των λέξεων που χρησιμοποιεί και ακούει ένα παιδί και της μετέπειτα σχολικής / ακαδημαϊκής του πορείας.

Σήμερα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν περισσότερες από 3 ηλεκτρονικές συσκευές, όπως tablet, smartphone ή video game παιχνίδια στο σπίτι, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα της ASHA (American Speech-Language-Hearing Association). Με συνεχώς μικρότερα παιδιά να βρίσκονται «συνδεδεμένα» γίνεται επιτακτική η ανάγκη να βρούμε τρόπους να διακόψουμε αυτή τη «σύνδεσή» τους προτού στραφεί εναντίον τους.

10 απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την επικοινωνία με το παιδί στο προσκήνιο:

  1. Δημιουργήστε διαλείμματα από την τεχνολογία. Βρείτε μια ή δυο ευκαιρίες στη διάρκεια της ημέρας, όπως την ώρα του φαγητού, για να κλείσουν όλες οι συσκευές. Η ώρα του φαγητού είναι εξαιρετική ευκαιρία για να επικοινωνήσουμε αλλά και να μάθουμε. Κάντε συμφωνία και αφήστε όλοι τα κινητά και όλες τις «έξυπνες» συσκευές μακριά από το χώρο του φαγητού.

  2. Αντισταθείτε στην υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία, για να αντιμετωπίστε την πλήξη-ανία . Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα περισσότεροι από τους μισούς γονείς που συμμετείχαν σε αυτήν ανησυχούν διότι βασίζονται στην τεχνολογία προκειμένου να κάνουν το «μικρό» τους να περάσει καλά. Περίπου οι μισοί δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές ως μέσο για να διασκεδάσουν τα παιδιά ηλικίας 0-3 ετών. Να θυμάστε ότι οι καλύτερες ευκαιρίες για να μιλήσετε και να μάθουν τα παιδιά ίσως να είναι και οι πιο «άκυρες», όπως όταν κάνετε κάτι βαρετό ή φυσικά όταν είστε μέσα στο αυτοκίνητο. Όσο μεγαλύτερη η βόλτα ή το ταξίδι περισσότερη κουβέντα γίνεται, περισσότερος ωφέλιμος χρόνος με το παιδί. Αν και είναι πολύ δελεαστικό- αντισταθείτε να τρέξετε αμέσως σε τέτοιου είδους ψυχαγωγία.

  1. Μην υπερεκτιμάτε την αξία των εκπαιδευτικών apps. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω απλών μεθόδων, μιλήστε, συζητήστε και διαβάστε τους. Η τεχνολογία δεν είναι πάντοτε το καταλληλότερο μέσο διδασκαλίας, ωστόσο ενισχύει και επιτρέπει τα παιδιά να εξασκηθούν και να αναπτύξουν ορισμένες δεξιότητες τους.

  1. Χρησιμοποιείστε την τεχνολογία για να κάνετε την δική σας ομάδα (group). Αν και συνηθίζετε να είναι προσωπική- μοναχική η χρήση της, κάνετε την ανατροπή και χρησιμοποιήστε την ως ομάδα, σαν να παίζατε online game. Σταθείτε δίπλα του, ρωτήστε, εξηγήστε, ζητήστε να σας περιγράψει τι κάνει. Αλλάξτε ρόλους και εξηγήστε τι κάνετε!

  1. Σκεφτείτε αν τα παιδιά πραγματικά χρειάζονται τη δική τους συσκευή. Το σύνηθες είναι το κάθε παιδί να έχει το δικό του  tablet ή mp3 player. Πολλά είναι σχεδιασμένα κατάλληλα για να χρησιμοποιούνται από παιδιά. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να διευκολύνει τα παιδιά (και όχι μόνο) να «χάνονται» μόνα τους μέσα στον ηλεκτρονικό κόσμο. Από την άλλη αυτές οι συσκευές έχουν πρόσθετες ιδιότητες(χαρακτηριστικά) για να ελέγχουν οι γονείς το περιεχόμενο και να είναι πιο ασφαλής η χρήση τους, ενεργοποιήστε τες.

  1. Θέστε σαφή χρονικά όρια Ορισμένες συσκευές μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να κλείνουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά μπορείτε καλύτερα να συμφωνήσετε για το χρόνο με το παιδί που θα παίξει, ώστε να μάθει να διατηρεί τα όρια.

  1. Να είστε συνεπείς στην εφαρμογή των παραμέτρων χρήσης. Η έρευνα της ASHA φανερώνει ότι η πλειοψηφία των γονιών βάζει χρονικά όρια στην χρήση της τεχνολογίας, ωστόσο η χρήση από τα παιδιά παρατείνεται πέρα αυτών εξ αιτίας των προσωπικών λογαριασμών που χρησιμοποιούν οι γονείς. Επίσης, οι συμφωνίες και οι παράμετροι αυτοί μάλλον σπάνε πιο εύκολα και συχνά στις ηλικίες 7 – 8. Παραμείνετε σταθεροί και υπομονετικοί.

  1. Ελέγξετε πάντα τον ήχο, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιούν ακουστικά. Η κακή χρήση τους σε υψηλά επίπεδα έντασης ήχου μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα ακοής. Ακόμα και ένα μικρό έλλειμμα είναι αρκετό να επιδράσει αρνητικά «σιωπηλά» στις σχολικές, κοινωνικές επαγγελματικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να μην ανιχνεύεται έγκαιρα. Μάθετε τα παιδιά να ακούνε σε χαμηλά επίπεδα έντασης (περίπου στο μισό) κάνοντας συχνά διαλείμματα.

  1. Γίνετε οι ίδιοι το μοντέλο που θέλετε να ακολουθήσει το παιδί σας. Δείξετε εμπράκτως τι ακριβώς εννοείτε με τα χρονικά όρια χρήσης και την ένταση ήχου. Δείξτε ποιος είναι πιο σημαντικός!!!

  1. Μάθετε τα σημάδια των διαταραχών επικοινωνίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ανεξάρτητα αν το παιδί σας χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά παιχνίδια ή άλλες συσκευές. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποτρέψει πολλές διαταραχές επικοινωνίας (π.χ. διαταραχή έκφρασης). Δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε ώσπου να «ξεπεράσει» από μόνο του το παιδί προβλήματα λόγου ή ακοής, αλλά ούτε να πανικοβληθείτε με μια μικρή απόκλιση στο λόγο του. Ρωτήστε, ενημερωθείτε από έναν ειδικό, έναν Λογοθεραπευτ-ή/τρια, παρατηρείστε το παιδί σας.

Ακούστε – Κοιταχτείτε – Μιλήστε…

για να παίξετε, να διασκεδάστε, να μοιραστείτε εμπειρίες, αγκαλιές και συναισθήματα!

 

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το http://IdentifytheSigns.org

Leave a comment