ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ, ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΑ, ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ!

To ARISTA είναι η εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων και ευρύτερα της κοινωνίας για το θέμα των Χαρισματικών Παιδιών Χαμηλών Επιδόσεων (Gifted Underachievers).

Σκοπός του είναι να αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών της Ελλάδας (το ποσοστό των χαρισματικών παιδιών εκτιμάται στο 10% του μαθητικού πληθυσμού μιας χώρας). Ο όρος “χαρισματικός” εμπεριέχει πολλούς μύθους και προκαταλήψεις. Ο σημαντικότερος ίσως να είναι ότι η “χαρισματικότητα” αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο που αφορά μόνο σε ένα εξαιρετικά μικρό δείγμα του πληθυσμού. Η εκστρατεία ARISTA φιλοδοξεί να ρίξει φως στο θέμα ώστε να να μη χαθεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της χώρας μας, οι αυριανοί ικανοί ηγέτες.

Ας τους γνωρίσουμε…

arista

Μη σας αποτρέπει ο όρος «Χαρισματικός». Το θέμα των Χαρισματικών Παιδιών φαντάζει ως εκ πρώτοις πολύ σπάνιο, πολύ μακρινό και πολύ ωραίο, όμως θα εκπλαγείτε για το πόσο μπορεί να αφορά τα δικά σας παιδιά ή τα παιδιά φίλων σας. Ακόμα περισσότερο θα εκπλαγείτε για το πόσα προβλήματα πηγάζουν από την ελλιπή ενημέρωση των γονιών και εκπαιδευτικών.

Οι οικογένειες που αγνοούν ότι τα παιδιά τους έχουν τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι και κυρίως στο σχολείο, γιατί δυστυχώς τα εξαιρετικά ικανά παιδιά δεν παίρνουν πάντα άριστα.  Και τα προβλήματα αυτά γεννούν στη συνέχεια άλλα, όπως αρχικά εντάσεις μέσα στην οικογένεια και απομάκρυνση από τους γνωστούς και αργότερα απομόνωση ή περιθωριοποίηση των χαρισματικών εφήβων ή και ενηλίκων πλέον από την κοινωνία. Για αυτό η έγκαιρη ενημέρωση και η αντιμετώπιση του ζητήματος σε νηπιακή ή παιδική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντική. Γιατί θα οδηγήσει τους γονείς και φίλους της οικογένειας στην κατανόηση των προβλημάτων συμπεριφοράς του παιδιού και στη συνέχεια στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Το ARISTA ξεκινά με τις βασικές πληροφορίες και στη συνέχεια θα εμπλουτίζεται διαρκώς με άρθρα ειδικών, συμβουλές και ειδήσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε πως αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, το πρώτο σκαλί που θα σας μυήσει στον κόσμο των Gifted Underachievers.  Στόχος μας, να βοηθήσουμε στην αναγνώριση, κατανόηση και στήριξη των εκατοντάδων ικανών, χαρισματικών παιδιών και εφήβων με χαμηλές επιδόσεις, όπως τα Χαρισματικά Παιδιά Χαμηλών Επιδόσεων (Gifted Underachievers), τα Διπλά Εξαιρετικά Παιδιά (χαρισματικά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες), καθώς και τα Χαρισματικά Παιδιά που ανήκουν σε μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες όπου εμπόδια, όπως η μετανάστευση σε ξένη χώρα ή ο αναλφαβητισμός των γονέων τους δεν τους επιτρέπουν να εντοπίσουν και να καλλιεργήσουν τα εξαιρετικά ταλέντα και ικανότητές τους.

Ελπίζουμε πραγματικά το ARISTA να φωτίσει το δυσκολο δρόμο των Χαρισματικών Παιδιών Χαμηλών Επιδόσεων, αλλά ακόμα περισσότερο, ελπίζουμε και ευχόμαστε ολόψυχα να είστε εσείς αυτός που θα έχουμε βοηθήσει!

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας!
Καλή συνέχεια, Φιλικά | Σοφία Χαλκίδου

Σοφία Χαλκίδου, Επικοινωνιολόγος, Φιλόλογος, Απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, Ιδρύτρια και Δασκάλα της εθελοντικής παιδικής & εφηβικής θεατρικής ομάδας Έβδομο, Σύμβουλος του Συνδέσμου Γονέων & Φίλων Χαρισματικών Παιδιών Κύπρου από το 2007, μέλος του ΔΗΧΑΤΑΠΕ, Επικεφαλής της WELLENWIDE.

Πηγή: aristagifted.org