ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή στην οποία εμφανίζονται συχνά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα αυτιά μας, είτε είμαστε ενήλικες είτε παιδιά. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η εξωτερική ωτίτιδα και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εξίσωση στο αυτί.

θάλασσα και προστασία αυτιών

Είναι γνωστό ότι η υγρασία δεν είναι καλή για το αυτί, μια και μπορεί να δημιουργήσει συχνά ερεθισμούς του ‘Έξω Ακουστικού Πόρου. Όταν είμαστε στη θάλασσα με τα παιδιά μας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της υγρασίας. Μετά το μπάνιο, εφόσον έχουμε βουτήξει το κεφάλι μας μέσα στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο να στεγνώσουμε καλά τα αυτιά τα δικά μας και των παιδιών μας με μια πετσέτα και να τα προστατέψουμε.

Ο δυνατός αέρας ενδέχεται να δημιουργήσει πόνο στο αυτί. Όταν επιστρέψουμε στο σπίτι, αφού κάνουμε μπάνιο, καλό θα ήταν να στεγνώσουμε τελείως το κεφάλι μας και τα μαλλιά των παιδιών με πιστολάκι. Στρέψτε το ζεστό αέρα από το πιστολάκι (με πολύ προσοχή για να μην γίνει κάποιο έγκαυμα) και προς τον Έξω Ακουστικό Πόρο ώστε να εξατμιστεί το παραμένων υγρό σε αυτό.

Η πολλή υγρασία που μένει μετά τα καλοκαιρινά μπάνια και τα συχνά ντους, αφ’ ενός μπορεί να φουσκώσει την κυψελίδα που πιθανόν να υπάρχει στο αυτί (βουλωμένο αυτί), και αφ’ ετέρου ευνοεί την ανάπτυξη εξωτερικής μικροβιακής ωτίτιδας, όπως και την ανάπτυξη μυκήτων (Ωτομύκωση). Οι ίδιες προφυλάξεις συνιστώνται και στους ενήλικες και στα παιδιά.

Προσοχή στη χρήση της μπατονέτας. Προτιμήστε να την αποφύγετε, αφού έτσι κι αλλιώς το αυτί καθαρίζεται από μόνο του, στέλνοντας το κερί προς τα έξω. Επίσης η μπατονέτα σπρώχνει την κυψελίδα (κερί) προς την τυμπανική μεμβράνη με αποτέλεσμα την αίσθηση βουλωμένου αυτιού. Προτιμήστε τον προληπτικό καθαρισμό σε ΩΡΛ, πριν την έναρξη των μπάνιων. Μετά τον καθαρισμό μπορείτε να κάνετε επάλειψη του Έξω Ακουστικού Πόρου με μία μπατονέτα βρεγμένη και στημένη με καθαρό οινόπνευμα (προσοχή: μη στάξετε οινόπνευμα μέσα στον Έξω Ακουστικό Πόρο!).

Αποφεύγετε τη χρήση των λεπτών και αιχμηρών μπατονετών, επειδή προκαλούν μικροτραυματισμούς στον έξω ακουστικό πόρο και πιθανώς στον τυμπανικό υμένα, γεγονός αρκετά σοβαρό. Προτιμήστε τις πολύ χοντρές μπατονέτες, αυτές προορίζονται για τα μωρά.

Κρύωμα, «μπούκωμα» και καταδύσεις

Κάποιος που έχει ελαφρύ κρύωμα με μπούκωμα ή ανατομικές ανωμαλίες στη μύτη μπορεί να κάνει μπάνιο χωρίς κανένα πρόβλημα στη θάλασσα. Παρ όλ’ αυτά, χρειάζεται προσοχή στις καταδύσεις (όπως και στα αεροπορικά ταξίδια), επειδή οι απότομες αλλαγές της εξωτερικής πίεσης δημιουργούν πρόβλημα λόγο αδυναμίας εξίσωσης της πίεσης που υπάρχει στον Έξω Ακουστικό Πόρο με την πίεση που υπάρχει πίσω από την τυμπανική μεμβράνη (μέσω αυτί). Το πιο πιθανό και το πιο συνηθισμένο είναι ο πόνος στο αυτί, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις, ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης.

Για όσους κάνουν καταδύσεις, πρέπει να έχουν ελεύθερη ρινική αναπνοή, πρέπει να κάνουν καλή εξίσωση το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει καλή ρινική ανατομία. Η μύτη μας επικοινωνεί με το αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας, ενός πολύ λεπτού αγωγού που βρίσκεται στο πίσω μέρος της μύτης, από τον οποίο και αερίζεται, ώστε να εξισώνει τις αλλαγές των πιέσεων.

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα, όπως μπουκώματα, υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα, καλό είναι να τα έχουν φροντίσει πριν ξεκινήσουν καταδύσεις (ή αεροπορικά ταξίδια). Εάν το αυτί δεν εξισώνει καλά, τότε υπάρχει πιθανότητα να νιώσουν πόνο, από τα ένα-δύο μέτρα. Τότε θα πρέπει να σταματήσουν την κατάδυση άμεσα, αφού υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης.

Εάν ξέρετε ότι έχετε προβλήματα με τη μύτη σας, μπορείτε να βάλετε λίγες αποσυμφορητικές σταγόνες (αποσυμφορητικά σπρέι) και αφού αυτή ανοίξει καλά, τότε να επιχειρήσετε να κάνετε κατάδυση. Αν αυτό το πρόβλημα σας απασχολεί γενικώς, οφείλετε να το αντιμετωπίσετε, έστω και κάποια άλλη στιγμή. Θα πρέπει να καταφύγετε σε ειδικό χειρουργό ΩΡΛ, για να διορθώσετε τα ανατομικά σας προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια του λουσίματος, αλλά και στη θάλασσα, προστατέψτε τα αυτιά σας τοποθετώντας ένα μικρό τεμάχιο βαμβακιού εμποτισμένο με βαζελίνη.

Leave a comment