ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Φέτος τα Χριστούγεννα καθίστε μαζί με τα παιδιά, αφήστε τα να σας βοηθήσουν και περάστε δημιουργικό μαζί χρόνο μαζί τους, φτιάχνοντας πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!

chrismas cookies

Υλικά (για 40 μπισκότα)
1 πορτοκάλι
100 γρ. βούτυρο
250 γρ. καστανή ζάχαρη
250 ml μέλι
2 αυγά
750 γρ. αλεύρι (και λίγο ακόμα για το ταψί)
45 γρ. μπέικιν πάουντερ
20 γρ. ανάμεικτα μπαχαρικά (περίπου 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας – προαιρετικά)
10 γρ. τζίντζερ σε σκόνη (περίπου 1 μικρή κουταλιά της σούπας)
κουπ-ατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια

Υλικά για το χρωματιστό γλάσο
3 κ.σ ζεστό νερό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη αχνή
χρώματα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σου

Υλικά για τη διακόσμηση
χρωματιστό γλάσο
κουφετάκια ή χρωματιστή τρούφα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C.

Πλένετε το πορτοκάλι με ζεστό νερό. Τρίβετε τη φλούδα του στον τρίφτη πάνω από μια κατσαρόλα. Το υπόλοιπο του πορτοκαλιού δεν θα μας χρειαστεί, οπότε μπορείτε να το στύψετε και να δώσετε στο παιδί φρέσκια πορτοκαλάδα!

Προσθέστε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το σιρόπι στο ξύσμα πορτοκαλιού και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι το βούτυρο και η ζάχαρη να λιώσουν. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.

Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά και προσθέστε τα στο μείγμα.

Ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Κοσκινίστε τα ανάμεικτα μπαχαρικά, το τζίντζερ, μια πρέζα αλάτι, το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μείγμα των αυγών-βουτύρου και ανακατέψτε τα όλα μαζί μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε τη ζύμη για λίγα λεπτά με το χέρι μέχρι να σταματήσει να κολλάει. Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τυλίγετε σε μια πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες (όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο).

Πασπαλίζετε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, μέχρι να έχει περίπου ½ εκ. πάχος.

Κόβετε τη ζύμη σε χριστουγεννιάτικα σχέδια με κουπ-ατ, όπως χριστουγεννιάτικα δέντρα, αστέρια, καρδιές, χιονάθρωπο, χριστουγεννιάτικες κάλτσες, μπαστουνάκια, καμπάνες, ανθρωπάκια κτλ. και τα τοποθετείτε σε ταψιά με λαδόκολλα. Διπλώνετε τα υπολείμματα ζύμης και τα ανοίγετε και πάλι, ώστε να κόψετε και νέα μπισκότα.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν για 5 λεπτά στο ταψί και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Διακοσμήστε τα μπισκότα χρησιμοποιώντας χρωματιστό γλάσο και κουφετάκια ή τρούφα, σε ότι σχέδιο σας αρέσει, και αφήστε τα να στεγνώσουν. Σε περίπτωση που δεν θέλετε χρησιμοποιήσετε χρώμα ζαχαροπλαστικής, μπορείτε να τα στολίσετε και με άσπρο γλάσο κάνοντας επάνω τους υπέροχα σχέδια με τα υπόλοιπα στολίδια.

Καλή επιτυχία!