ΦΑΓΗΤΟ: ΕΠΙΒΙΩΣΗ Η’ ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ;

Τρώμε για να ζήσουμε ή ζούμε για να τρώμε; Ποια θέση έχει το φαγητό στη ζωή μας; Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση μας, όμως στις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες που ακόμα είναι προσβάσιμο σε πολύ κόσμο, έχει πάρει άλλο ρόλο στη ζωή μας. Έχει ξεπεράσει το να είναι απλά ένα μέσο που μας εξασφαλίζει την επιβίωση μας και έχει λάβει την θέση αγχολυτικού, χαλαρωτικού, ενώ έντονη είναι η παρουσία του σε χαρούμενες, αλλά και δύσκολες στιγμές.

Από την κα Μαρίνα Κρητικού, Ψυχολόγο Υγείας- Συστημική / Οικογενειακή Σύμβουλο

enjoy_food

Η δύσκολη καθημερινότητα μας με τους διάφορους αγχωτικούς παράγοντες που μας κατακλύζουν, μας στρέφει συχνά στην αναζήτηση εύκολης και γρήγορης λύσης για να ανακουφίσουμε την ένταση που νιώθει το σώμα μας. Οι διαφημίσεις, αλλά και οι καθημερινές σειρές στην τηλεόραση, προωθούν αυτό το μοντέλο διαχείρισης των αγχογόνων καταστάσεων, το οποίο περνάει έμμεσα το μήνυμα ότι το φαγητό μας βοηθάει να “απαλύνουμε” τα δύσκολα συναισθήματα μας. Συνεπώς, η πιο εύκολη και προσβάσιμη λύση που βρίσκουμε είναι το πρόχειρο φαγητό με σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια και έτοιμο φαγητό, τις περισσότερες φορές προμαγειρεμένο.

Ας δούμε πώς λειτουργεί στον εγκέφαλο μας για παράδειγμα η σοκολάτα. Όταν τρώμε σοκολάτα επηρεάζεται το δίκτυο των νευροδιαβιβαστών, των χημικών αγγελιοφόρων του εγκεφάλου που λειτουργούν μεταφέροντας ηλεκτρικά μηνύματα ανάμεσα στους νευρώνες του. Αυτά τα μηνύματα προκαλούν τις αλλαγές στις αισθήσεις και στα αισθήματα που νιώθουμε. H σοκολάτα περιέχει ακόμη ένα φυσικό «ναρκωτικό αγάπης», την τρυπτοφάνη. Πρόκειται για χημική ουσία την οποία χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος προκειμένου να συνθέσει τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, που δημιουργεί αίσθηση χαράς και ευφορίας. Ορισμένα ναρκωτικά λειτουργούν ώστε να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και έτσι προκαλούν έντονη ευχαρίστηση και έκσταση – εξ ου και το όνομα του ναρκωτικού.

Είναι όμως μια βοηθητική λύση για τον οργανισμό μας ή μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα; Πρόσκαιρα μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του άγχους μας…μακροπρόθεσμα όμως; Όταν δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε διαφορετικά το άγχος που μας προκαλεί η καθημερινότητα, αλλά αντίθετα το “βάζουμε κάτω από το χαλί”, επιλέγοντας να μην αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα άμεσα, τότε θα συνεχίζουμε να ψάχνουμε εύκολες και γρήγορες λύσεις ανακούφισης των δύσκολων συναισθημάτων μας. Επιπλέον αξίζει να αναζητήσουμε την αιτία που καταφεύγουμε στο συναισθηματικό φαγητό στα βιώματα της πατρικής μας οικογένειας. Μας “επέτρεπαν” οι γονείς μας να βιώσουμε όλα αυτά τα επώδυνα συναισθήματα ή στην προσπάθεια μας να μας ανακουφίσουν τα υποτιμούσαν και τα ακύρωναν; Βιώματα που επανέρχονται και βλέπουμε ότι μας δυσκολεύουν στην καθημερινότητα μας, αξίζει να τα δουλέψουμε!

 

Leave a comment