Βάζουμε σε ένα ταψί τη βρώμη μαζί με σπασμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους και τα βάζουμε στο φούρνο για 10’ να πάρουν χρώμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνουν καραμέλα. Ανακατεύουμε συνεχώς έως ότου αφρίσει και ομογενοποιηθεί το μείγμα (για 1’ – 2’).
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τη βρώμη με τους ξηρούς καρπούς. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε πυρέξ, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, απλώνουμε το μείγμα και «ισιώνουμε» την επιφάνεια Αν θέλουμε, κάνουμε γραμμές με λιωμένη άσπρη ή μαύρη σοκολάτα. Αφήνουμε να κρυώσει, στο ψυγείο ή εκτός.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα από το πυρέξ, κόβουμε λωρίδες πάνω σε μεγάλο ξύλο (αν δεν έχουμε, γίνεται πάνω σε ένα ταψί γυρισμένο ανάποδα) και κλείνουμε με μεμβράνη τα κομμάτια (για 2 έως 4 εβδομάδες ή για περισσότερο στο ψυγείο). Αν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη.