ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Η Όλγα Πολυδώρου μοιράζεται μαζί μας την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς της για τα πασχαλινά τσουρέκια…

Τσουρέκι

Υλικά

4 κούπες γάλα φρέσκο
1 κούπα νερό χλιαρό
5 κούπες ζάχαρη
12 αυγά
1 βιτάμ πλάκα
1 κούπα σπορέλαιο
6 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κιλό κίτρινο αλεύρι Robin Ηοοd
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 βανίλιες
1 φακελάκι κακουλέ τριμμένο
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη πλαστική λεκάνη (τόσο μεγάλη που να χωράει στο φούρνο σας) ρίχνουμε τα 3 κιλά αλεύρι και το φακελάκι μπέικιν. Στη μέση κάνουμε μία λακούβα και ρίχνουμε τα 6 φακελάκια ξερή μαγιά. Ταυτόχρονα έχουμε βάλει να ζεσταθεί λίγο από το γάλα μας, περίπου 4 κουταλιές της σούπας, σε ένα μικρό μπρίκι. Όχι να ζεσταθεί πολύ, ίσα να γίνει χλιαρό. Ρίχνουμε το ζεσταμένο γάλα στις μαγιές και το ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός σφικτός. Αφήνουμε στην άκρη τη λεκάνη μας για να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βιτάμ και το σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βιτάμ. Επίσης, σε μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά τα οποία τα έχουμε χτυπήσει λιγάκι και τη ζάχαρη. Ανοίγουμε το μάτι κουζίνας μας σε μεσαία κλίμακα και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη.
Έτσι λοιπόν έχουμε μία κατσαρολίτσα με το βιτάμ λιωμένο και το λάδι μας, μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα με τα αυγά το γάλα και τη ζάχαρη και μία μεγάλη λεκάνη με τα αλεύρια μας και τη μαγιά. Παίρνουμε μπροστά μας τη λεκάνη με τα αλεύρια και αρχίζουμε να ρίχνουμε με τη μεγάλη κουτάλα εναλλάξ μία κουταλιά από το λάδι μας και μία κουταλιά μεγάλη από το μείγμα μας με τα αυγά και τη ζάχαρη πάνω στη μαγιά μας. Ταυτόχρονα παίρνουμε και λίγο λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε.

Τώρα ρίχνουμε και τα μυρωδικά μας: τις βανίλιες, τον κακουλέ και το μαχλέπι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά περίπου 20 λεπτά με τα χέρια μας. Όταν το μείγμα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης είναι έτοιμο. Μην σας ανησυχήσει το γεγονός ότι λίγο θα κολλάει στα χέρια σας. Μη ρίξετε άλλο αλεύρι θα γίνουν σκληρά. Αν θέλετε ρίξτε λιγάκι σπορέλαιο στα χέρια σας και συνεχίστε το ζύμωμα. Τυλίξτε τη λεκάνη σας με ένα τραπεζομάντηλο και βάλτε τη μέσα στο φούρνο που προηγουμένως τον έχετε λίγο προθερμάνει και τον έχετε σβήσει, απλά αφήστε το φως του φούρνου ανοιχτό. Βάζετε μέσα τη λεκάνη τυλιγμένη, κλείνετε την πόρτα και αφήνετε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω.

Μόλις περάσει η ώρα και το ζυμάρι σας έχει φουσκώσει, το χωρίζετε σε όσα κομμάτια εσείς θέλετε. Έπειτα παίρνετε το κάθε κομμάτι σας το χωρίζετε σε τρία ίσα μέρη και τα κάνετε κορδόνια τα οποία τα πλέκετε σαν μια πλεξίδα. Αφήνετε τις πλεξίδες σας στην άκρη σκεπασμένες με μία πετσέτα πάλι να φουσκώσουν για περίπου μισή ώρα. Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφετε με ένα πινέλο με αυγό και λίγο λάδι και τα ψήνετε στους 175 βαθμούς περίπου για 40 με 45 λεπτά.

τσουρεκι_thessmama

Καλή Επιτυχία!