ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΥΠΝΟΒΑΤΕΙ!

Ενώ έχετε βάλει το παιδί σας για ύπνο και σκέφτεστε ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε κι εσείς…. το βλέπετε ξαφνικά μπροστά σας να υπνοβατεί! Τι κάνετε; Καταρχήν δεν πανικοβάλλεστε και δεν ανησυχείτε. Είναι συνηθισμένο τα παιδιά να υπνοβατούν μέχρι την εφηβεία.

         υπνοβατης

Το τι θα κάνουν είναι απρόβλεπτο. Εσείς διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να φροντίσετε για την ασφάλειά του μέχρι να επιστρέψει στο κρεβάτι του.

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Σε καμία περίπτωση δεν ξυπνάτε το παιδί καθώς μπορεί να τρομάξει. Αντί για αυτό, οδηγείστε το προσεκτικά πίσω στο κρεβάτι.

  • Φροντίστε οι πόρτες να είναι κλειδωμένες και τα παράθυρα καλά κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

  • Μην τοποθετήσετε καρέκλες μπροστά στο κρεβάτι του, γιατί μπορεί να σκαρφαλώσει και να πέσει κάτω και να χτυπήσει.

  • Αν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας υπνοβατεί και έχετε κρεβάτι-κουκέτα, μη το βάζετε να κοιμηθεί στο επάνω κρεβάτι καθώς μπορεί να πέσει και να χτυπήσει.

  • Απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα από το δωμάτιο και από τις επιφάνειες του σπιτιού.

  • Τοποθετείστε τις ειδικές πόρτες ασφαλείας για παιδιά στο πάνω μέρος της σκάλας.

  • Μην πείτε στο παιδί την επομένη μέρα το πρωί ότι υπνοβατούσε το βράδυ, γιατί δεν πρόκειται να θυμηθεί τίποτα, ενώ παράλληλα θα νιώσει άσχημα.

  • Οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς, οι οποίοι υπνοβατούσαν και οι ίδιοι ως παιδιά, να είναι προσεκτικοί καθώς αυτό δηλώνει πως υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες και τα παιδιά τους να είναι υπνοβάτες.

Σε κάθε περίπτωση, μια ζεστή ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του παιδιού, η αποφυγή λήψης πολλών υγρών πριν τον ύπνο και ένα σταθερό πρόγραμμα ξεκούρασης, στη διάρκεια της ημέρας και ύπνου τη νύχτα, θα βελτιώσουν αισθητά το φαινόμενο. Πάντως, το σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γονείς ότι η υπνοβασία δεν δηλώνει απαραίτητα συναισθηματική ή ψυχολογική δυσλειτουργία του παιδιού.


Πώς θα το σταματήσετε

Eάν παρατηρήσετε για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων ότι το παιδί σας σηκώνεται από το κρεβάτι του μια συγκεκριμένη ώρα και υπνοβατεί, μπορείτε να ακολουθήσετε την Οι γονείς δηλαδή θα πρέπει να ξυπνούν το παιδί τους μία ώρα περίπου πριν την ώρα που συνηθίζει να υπνοβατεί, έτσι ώστε να τροποποιήσουν τις φάσεις του ύπνου του και κατ’ επέκταση την ώρα που θα υπνοβατούσε, ώστε να αποφευχθεί η παθολογική αφύπνιση και να κοιμηθεί φυσιολογικά. Επαναλαμβάνοντας αυτή την τεχνική για κάποιο χρονικό διάστημα, το παιδί τελικά θα πάψει να υπνοβατεί.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.