ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Το Πασχαλινό τραπέζι συνήθως αποτελείται από πολλά φαγητά και εδέσματα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά (αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, αυγά, μαγειρίτσα). Μπορούμε παρόλα αυτά να προσέξουμε τη διατροφή μας και τις ημέρες του Πάσχα ώστε να μην έχουμε το άγχος ότι θα πάρουμε βάρος. Ιδιαίτερη προσοχή είναι καλό να δώσουν όσοι έχουν κάνει νηστεία όλη τη σαρακοστή ώστε να μην προκύψουν γαστρεντερικά προβλήματα.

Μάς συμβουλεύει η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου 

pasxalino-trapezi

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε καταρχήν την ημέρα της Ανάστασης:

Φροντίζουμε να μην είμαστε όλη την ημέρα νηστικοί με το σκεπτικό ότι θα φάμε μετά την Ανάσταση. Αυτό για δύο λόγους: πρώτον θα πεινάσουμε πολύ και είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξουμε την ποσότητα που θα φάμε και δεύτερον η μαγειρίτσα, που συνήθως τρώμε την ημέρα αυτή, είναι ένα πολύ λιπαρό φαγητό και είναι πιθανόν, αν το φάμε με άδειο στομάχι, να μας προκαλέσει δυσπεψία, φούσκωμα και εντερικές διαταραχές.

Φροντίζουμε λοιπόν την ημέρα του Μ. Σαββάτου να φάμε πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό, και οπωσδήποτε ένα σνακ το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Έτσι όταν έρθει η ώρα της μαγειρίτσας θα ειμαστε σχετικά χορτάτοι και θα καταναλώσουμε μια λογική ποσότητα.

Στο τραπέζι της Ανάστασης μπορούμε να συνδυάσουμε το κύριο γεύμα με αρκετή σαλάτα και το πολύ 1-2 φέτες ψωμί. Μπορούμε να φάμε επίσης το πολύ ως 1 κόκκινο αυγό και να πιούμε με μέτρο αλκοολ.

Την ημέρα του Πάσχα:

  • Τρώμε οπωσδήποτε πρωινό. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή σίγουρα θα υπάρχει τσουρέκι, μπορούμε να φάμε για πρωινό 1-2 λεπτές φέτες τσουρέκι μαζί με 1 ποτήρι γάλα και 1 φρούτο λίγο αργότερα. Το γεύμα αυτό θα μας κρατήσει χορτάτους ως το μεσημέρι που είναι το πασχαλινό τραπέζι.

  • Αφαιρέστε από το κρέας που θα φάτε το ορατό λίπος και την πέτσα. Το κατσίκι και το αρνί είναι κρέατα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, οπότε φροντίστε να μην καταναλώσετε και επιπλέον το ορατό λίπος.

  • Καταναλώστε άφθονη σαλάτα. Τα λαχανικά θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την ποσότητα του κυρίως φαγητού.

  • Προτιμείστε τη σούβλα από το ψήσιμο στο φούρνο. Στη σούβλα ένα αξιόλογο μέρος των λιπαρών του κρέατος αποβάλλεται. Οπότε, οι θερμίδες είναι πολύ λιγότερες.

  • Καταναλώστε μικρότερη ποσότητα από τα μεζεδάκια. Στο τραπέζι σίγουρα θα υπάρχουν πολλών ειδών εδέσματα (σαλάτες, αλοιφές, τυριά, κοκορέτσι κτλ.). Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα που θα τα φάτε.

  • Μην υπερ-καταναλώσετε αλκοολ. Εκτός του ότι έχει από μόνο του αρκετές θερμίδες, σε συνδυασμό με το φαγητό μπορεί να μας παρασύρει και να φάμε περισσότερο! Προτιμούμε το κρασί που έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με άλλα ποτά.

  • Η ώρα του γλυκού. Το πιο συχνό λάθος είναι να φάμε γλυκό αμέσως μόλις τελειώσει το φαγητό. Αυτό συνήθως προκαλεί δυσπεψία, δυσφορία, φούσκωμα κτλ. Μπορούμε να αφήσουμε ένα περιθώριο και να φάμε το γλυκό αφού έχει περάσει λίγη ώρα από το πασχαλινό γεύμα. Επίσης, είναι καλό να μην καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα γλυκών.

Τα Πασχαλινά φαγητά και οι θερμίδες τους

Αρνί σούβλας(1 μερίδα-120γρ περιπου)

300-350 θερμίδες

Κατσίκι σούβλας(1 μερίδα-120γρ περιπου)

110-130 θερμίδες

Φρικασέ με αρνάκι (1 μερίδα)

600 θερμίδες

Μαγειρίτσα(1 πιάτο)

500-600 θερμίδες

Κοκορέτσι (1 μερίδα)

300 θερμίδες

Τσουρέκι (1 φέτα)

100-120 θερμίδες

Πασχαλινά κουλούρια(1 κουλουράκι)

230 θερμίδες

Αυγό (1 αυγό)

80 θερμίδες