ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΙΚΟΥΣ;

Κατά τον πρώτο μήνα ζωής ενός μωρού ενδέχεται να εκδηλωθούν κολικοί οι οποίο υποχωρούν συνήθως στους 3 μήνες. Ως κολικοί χαρακτηρίζεται η κατάσταση εκείνη όπου ένα υγιές βρέφος μπορεί να κλαίει ασταμάτητα, να είναι νευρικό ή ανήσυχο συνήθως απογευματινές και βραδινές ώρες. Μπορεί να τραβάει τα ποδαράκια του προς την κοιλιά, να τεντώνει το κορμί του, να κοκκινίζει το προσωπάκι του και να έχει αέρια.

κολικοί

Κανείς δε γνωρίζει τα ακριβή αίτια των κολικών και δεν υπάρχει και αποτελεσματική θεραπεία σε όλα τα μωρά. Οι μητέρες που θηλάζουν, μπορούν να δοκιμάσουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις τροφές που προκαλούν αέρια και αλλεργίες όπως όσπρια, λάχανο, πράσινα λαχανικά, γάλα, αβγά, ξηρούς καρπούς. Εάν το μωρό έχει αλλεργία στο ξένο γάλα θα πρέπει, σε συνεργασία με τον γιατρό σας, να βρείτε το κατάλληλο. Μπορεί, επίσης, να σας προτείνει και κάποιο αφέψημα ή φάρμακο, αν και δεν έχει αποδειχθεί πως προσφέρουν τελικά ανακούφιση στο μωρό. Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Η σωματική επαφή ηρεμεί το μωρό και περισσότερο η επαφή της κοιλίτσας του με τη δική σας. Όπως και οι μονότονοι θόρυβοι όπως του απορροφητήρα, του πλυντηρίου ή της ηλεκτρικής σκούπας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης των κολικών μπορείτε να το ξαπλώσετε μπρούμυτα επάνω στα πόδια σας και να του τρίψετε την πλάτη, να το κάνετε μια βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο ή ένα ζεστό μπάνιο. Λογικό είναι να εκνευριστείτε, να χάσετε την ψυχραιμία σας ή και να απογοητευτείτε όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα αναστατωμένο μωρό που δεν ηρεμεί. Καλό θα είναι τότε να ζητήσετε βοήθεια για τη φροντίδα του μωρού μέχρι να ηρεμήσετε, γιατί η έντασή σας θα περάσει στο μωρό.

Ψυχραιμία, λοιπόν, υπομονή και φυσικά πολλές αγκαλιές με το αγγελούδι σας και μη φοβάστε σε αυτή την ηλικία δεν κακομαθαίνουν.