ΤΑΡΤΑ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΕ ΦΕΤΑ

Έχετε βαρεθεί τη σπανακόπιτα και θέλετε μια διαφορετική πρόταση για το σπανάκι; Η Όλγα Πολυδώρου από Το Όμορφο Κουζινάκι της, μάς δίνει τη λύση!

tarta_spanaki_me_feta

Υλικά για τη ζύμη

  • 350 γρ αλεύρι

  • 230 γρ βιταμ σε κύβους

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 1 κ.γ ζάχαρη

  • 1/4 φλιτζάνι παγωμένο νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βιτάμ σε κομματάκια και αρχίζουμε να τρίβουμε με τα δάχτυλα μας, ώστε να γίνει μια τριφτή ζύμη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε λίγο ώστε να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη. Μη τη φοβηθείτε και προσθέσετε αλεύρι, δεν χρειάζεται. Αυτό που σας δίνω είναι αρκετό.

Υλικά για τη γέμιση:

500 γρ. σπανάκι (εγώ έβαλα κατεψυγμένο, αλλά μπορείτε να βάλετε και φρέσκο)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγο ξερό δυόσμο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 αυγό αλατοπίπερο
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
τυρί φέτα (όσο θέλετε)

Για τη μπεσαμέλ: 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κούπα φρέσκο γάλα, ζεστό (ίσως και λίγο περισσότερο)
αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Η δόση είναι για μια ταρτιέρα κανονική (30 εκατ.), ή για ένα στρογγυλό πυρέξ. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, εφόσον χρησιμοποιήσουμε φρέσκο. Το ζεματάμε για λίγο σε βραστό νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο απλά βγάζουμε το σπανάκι από την κατάψυξη, βάζουμε την ποσότητα που θέλουμε μέσα σε ένα τηγάνι αντικολλητικό, το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του σε χαμηλή φωτιά, όταν θα είναι έτοιμο. Το στύβουμε με τις παλάμες μας για να φύγει το περίσσιο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.

Ρίχνουμε και το σπανάκι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το πιπέρι και τα μυρωδικά μας. Βάζουμε όση ποσότητα θέλουμε ή αφαιρούμε κάποιο αν δεν μας ταιριάζει στη γεύση. Αλατίζουμε με προσοχή, επειδή θα βάλουμε και τυρί. Περιχύνουμε με το γάλα εβαπορέ και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο και τυρί φέτα όσο θέλουμε. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε και το γάλα και με τον αυγογδάρτη ανακατεύουμε διαρκώς για να μη σβολιάσει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αν δούμε ότι είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύοντας γρήγορα, προσθέτουμε και το αυγό (διαρκές ανακάτεμα μέχρι να το απορροφήσει γιατί αλλιώς θα ψηθεί και θα φαίνονται κομματάκια από τ’ ασπράδι). Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Έτοιμη.

Λαδώνουμε τη ταρτιέρα μας. Στρώνουμε το φύλλο και κόβουμε τα περισσεύματα λίγο έξω από το χείλος της ταρτιέρας. Ανακατεύουμε το σπανάκι με την μπεσαμέλ και βάζουμε το μείγμα στην ταρτιερα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά (μέχρι να ροδίσει καλά).Αφήνουμε να κρυώσει καλά η τάρτα και την κόβουμε…

Σας προτείνω να την κάνετε είναι πολύ νόστιμη και πολύ εύκολη!!!

Καλή σας επιτυχία!!!