ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ

Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying είναι ένα φαινόμενο που πάντα ανησυχεί τους γονείς. Είναι λεπτά τα όρια ανάμεσα στο bullying και στο «πείραγμα» στα πλαίσια του παιχνιδιού. Το «πείραγμα» συνήθως συμβαίνει μεταξύ φίλων και δεν περιλαμβάνει την πρόκληση σωματικού πόνου των άλλων. Αντίθετα το bullying εμπλέκει άτομα που δεν έχουν φιλικές σχέσεις. Ο κ. Αλέξανδρος Κονταλέκας, παιδίατρος-νεογνολόγος και σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC μάς ενημερώνει για το σχολικό εκφοβισμό και μας προτείνει τρόπους αντιμετώπισης και προστασίας.

bullying

Ως εκφοβισμό αποκαλούμε όταν ένα παιδί πειράζει κάποιο άλλο ξανά και ξανά. Συνήθως τα παιδιά τα οποία εκφοβίζονται είναι αυτά που είναι είτε πιο αδύναμα, είτε μικρότερα, είτε ντροπαλά ή γενικότερα αισθάνονται αβοήθητα.

Παραδοχές του εκφοβισμού.

 • Και αγόρια και κορίτσια μπορεί να εκφοβίζουν.

 • Οι εκφοβιστές στοχεύουν κυρίως παιδιά που κλαίνε, νευριάζουν ή εύκολα παραδίνονται σε αυτά.

 • Υπάρχουν τρεις τύποι εκφοβισμού

Φυσικός: χτύπημα, κλωτσιά, σπρώξιμο, μπουνιά

Λεκτικός: απειλές, πείραγμα, επιθετικός διάλογος

Κοινωνικός: αποκλεισμός του θύματος από δραστηριότητες ή διάδοση φήμης για αυτούς

 

Ο εκφοβισμός διαδραματίζεται:

 • Στο σχολείο- σε διαδρόμους, στο διάλειμμα ή στις τουαλέτες όταν οι καθηγητές δεν είναι εκεί και δεν βλέπουν τι γίνεται

 • Όταν δεν βλέπουν οι ενήλικες- πηγαίνοντας στο σχολείο ή γυρνώντας από αυτό, στην παιδική χαρά ή στην γειτονιά

 • Μέσω e-mail ή μηνυμάτων- φήμες που διαδίδονται ή κακοπροαίρετα μηνύματα

Ο εκφοβισμός είναι διαφορετικός από το χτύπημα ή το πείραγμα.

 • Ο εκφοβιστής έχει εξουσία πάνω στο παιδί

 • Οι εκφοβιστές προσπαθούν να ελέγξουν άλλα παιδιά με το να τα φοβίζουν

 • Με το να πειράζουν τα παιδιά σας ξανά και ξανά το παιδί σας γίνεται θύμα

 • Ο εκφοβισμός συνήθως συμβαίνει όταν βλέπουν και άλλα παιδιά

Μιλήστε με το παιδί σας για τον εκφοβισμό

Ακόμα και εάν το παιδί σας δεν είναι εκφοβιστής, δεν εκφοβίζεται ή δεν είναι μάρτυρας εκφοβισμού, θα βοηθήσετε το παιδί σας ρωτώντας το τις παρακάτω ερωτήσεις:

“Πώς πάνε τα πράγματα στο σχολείο;”

“Τι γνώμη έχεις για τα άλλα παιδιά στο σχολείο;

“Πειράζουν κάποιο παιδί στο σχολείο;”

Όταν εκφοβίζουν το παιδί σας μιλήστε μαζί του για το πώς να μείνει ασφαλής. Οι εκφοβιστές συνήθως επιλέγουν παιδιά μικρότερα ή πιο αδύναμα από αυτά. Αν υπάρξει καυγάς, και νικήσει ο εκφοβιστής αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για το παιδί σας.

Μάθετε το παιδί σας πώς να «απαντάει»

Μάθετε το παιδί σας:

 • Να κοιτάζει τον εκφοβιστή στα μάτια

 • Να παραμένει ψύχραιμος σε μια δύσκολη κατάσταση

 • Να φεύγει

Μάθετε το παιδί σας να λέει με αυστηρή φωνή.

 • «δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις»

 • «σε παρακαλώ μην μου μιλάς έτσι»

 • «γιατί μου μιλάς έτσι;»

Δεν επαρκούν να μάθετε τα παραπάνω στο παιδί σας. Για πολλά παιδιά αυτές οι ικανότητες δεν έρχονται εκ φυσικού. Είναι σαν να μαθαίνει μια νέα γλώσσα- χρειάζεται πολλή εξάσκηση. Εξάσκηση ώστε τη στιγμή της όξυνσης αυτές οι ικανότητες να έρθουν στο παιδί σας φυσικά.

Μάθετε το παιδί σας να ζητάει βοήθεια. Το παιδί σας δεν θα πρέπει να φοβάται να ζητήσει βοήθεια από έναν ενήλικα όταν εκφοβίζεται. Από την στιγμή που μερικά παιδιά ντρέπονται που εκφοβίζονται, οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους ότι ο εκφοβισμός δεν είναι δικό τους φταίξιμο.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να φτιάχνουν φιλίες με άλλα παιδιά. Υπάρχουν πολλές ομάδες επιτηρούμενες από παιδιά, εντός και εκτός σχολείου, όπου μπορούν να ενταχθούν τα παιδιά. Προσκαλέστε φίλους των παιδιών σας στο σπίτι. Τα παιδιά που είναι μοναχικά είναι πιο εύκολο να τα πειράξουν.

Υποστηρίξτε δραστηριότητες που ενδιαφέρουν το παιδί σας. Με το να συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως, αθλητικές ομάδες ή μουσικές ομάδες το παιδί σας μπορεί να αναπτύξει νέες κοινωνικές ικανότητες. Όταν τα παιδιά έχουν καλές σχέσεις με άλλους, είναι λιγότερο πιθανό να τα πειράξουν.

Απευθυνθείτε σε ειδικούς στο σχολείο για τα προβλήματα και βρείτε λύση μαζί τους

 • Από τη στιγμή που ο εκφοβισμός συμβαίνει σε μέρη εκτός της τάξης, μιλήστε με το διευθυντή ή τους επιτηρητές, όπως και τους δασκάλους των παιδιών σας. Όταν οι ειδικοί του σχολείου ξέρουν για τον εκφοβισμό, μπορούν να τον σταματήσουν.

 • Καταγράψτε όλους τους εκφοβισμούς στο σχολείο του παιδιού σας. Με το να ξέρετε το πότε και που συμβαίνει ο εκφοβισμός μπορείτε να σχεδιάσετε καλύτερα τι να κάνετε άμα συμβεί ξανά.

 • Κάποια παιδιά που έχουν εκφοβιστεί μπορεί να φοβούνται να πάνε στο σχολείο, να μην μπορούν να είναι συγκεντρωμένα στο μάθημα ή να αναπτύξουν συμπτώματα, όπως ο πονοκέφαλος ή ο πόνος στην κοιλιά.

Όταν το παιδί σας είναι ο εκφοβιστής

Άμα γνωρίζετε ότι το παιδί σας εκφοβίζει άλλα παιδιά, πάρτε το σοβαρά. Τώρα είναι η στιγμή που μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Μακροπρόθεσμα οι εκφοβιστές έχουν προβλήματα τα οποία όλο και χειροτερεύουν. Άμα αυτά συνεχιστούν, οι εκφοβιστές θα έχουν προβλήματα και σαν ενήλικες, θα έχουν μικρότερη επιτυχία στη δουλειά τους, στην οικογένεια τους και μπορεί να έχουν και προβλήματα με το νόμο.


Θέστε όρια στην επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας

Γίνετε ένα θετικό πρότυπο για το παιδί σας.

Δείξτε στα παιδιά σας ότι με τον εκφοβισμό δεν θα πάρουν όσα θέλουν. Όλα τα παιδιά πρέπει να συμπεριφέρονται στα άλλα με σεβασμό.

Χρησιμοποιείστε αποτελεσματικά, φυσική πειθαρχεία, όπως η απώλεια προνομίων.

Βοηθείστε το παιδί σας να καταλάβει πως ο εκφοβισμός μπορεί να βλάψει τα άλλα παιδιά.

Αναπτύξτε πρακτικές λύσεις με άλλους. Μαζί με το διευθυντή, τους δασκάλους και τους συμβούλους βρείτε λύσεις για να σταματήσετε τον εκφοβισμό.

2 Comments

 1. agelos June 26, 2014

  Πολύ καλό άρθρο

 2. Trackback: ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Η’ BULLYING | ThessMama

Comments are closed.