ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΡΜΑΝΟ

Είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά, σε κάποιες εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη, τον αγαπημένο, δικό μου όπως και πολλών πολλών άλλων, τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό. Η υπέροχη φωνή του, η οποία παραμένει αναλλοίωτη και μαγευτική είτε την ακούς ζωντανά είτε ηχογραφημένα, σε ταξιδεύει …  Οι ώρες που περάσαμε μαζί και οι διαδρομές που χρειάστηκε να κάνουμε παρέα, μου έδωσαν την ευκαιρία να ανακαλύψω τον ενδιαφέροντα χαρακτήρα του και αυτό που μου έμεινε είναι το πόσο ρεαλιστής και συνοδοιπόρος με την εποχή του είναι. Δεν μπόρεσα λοιπόν να μην του ζητήσω να μοιραστεί κάποια πράγματα μαζί μας…

Συνέντευξη στην Πελαγία Καραϊλή

Vaggelis_Germanos

Πως ήταν η εμπειρία του Music School; Θα ήθελες να συμμετέχεις και στον επόμενο κύκλο, εάν πραγματοποιηθεί;

Ήταν μια θετική εμπειρία. Η επαφή με τα παιδιά ήταν μοναδική. Αν ξαναγίνει, θα συμμετέχω…

Η μουσική τελικά είναι ταλέντο ή προσπάθεια και εκπαίδευση;

Είναι και τα τρία. Ταλέντο, εκπαίδευση, προσπάθεια.

Τα μαθηματικά που σπούδασες, σε βοήθησαν στη μουσική;

Φυσικά και βοήθησαν τα μαθηματικά. Η αφαίρεση (γι΄αυτό οι μαθηματικοί είναι αφηρημένοι και συνήθως ξεχνάνε τα γυαλιά τους… ) και η στέρεα δομή τους προϋποτίθενται και στη μουσική. Όμως, η μουσική έχει επί πλέον το πάθος.

Πειραιάς που γεννήθηκες και μεγάλωσες ή Θεσσαλονίκη που σπούδασες;

Δεν μπορείς να χαθείς, αν δε σε νοιάζει που βρίσκεσαι! Τις ζω και τις τραγουδάω και τις δυο πόλεις εξ’ ίσου, διαρκώς μες τα τραγούδια μου και στη ζωή και στη φαντασία.

Όταν έρχεται η άνοιξη, υπάρχει κάποιο τραγούδι που πάντα αποζητάς;

Καμιά φορά, όταν παίζω σε ανοιχτό χώρο, τραγουδάω την «ανοιξιάτικη βροχούλα» κι από μέσα μου λέω «έχει γούστο να ρίξει καμιά βροχή!». Τα τραγούδια είναι οκ, όταν βγαίνουν προφητικά!

Φήμες λένε ότι κυκλοφορείς με το μετρό. Τι σου λένε συνήθως αυτοί που σε αναγνωρίζουν;

Διάφορα, όταν καθόμαστε τετ α τετ και πιάνουμε κουβέντα. Στο περπάτημα μου γνέφουν μάλλον χαρούμενοι και με ευχαριστούν για τα τραγούδια. Είναι πολύ όμορφο αίσθημα.

Για ποιο πράγμα στην καριέρα σου είσαι περήφανος; Υπάρχει κάτι ακόμα που δεν έχεις κάνει και θα το ήθελες πολύ, όσον αφορά τη μουσική;

Είναι κάπως αληθινό αυτό που λένε ότι οι Έλληνες πάσχουμε από οργάνωση. Δεν αποτελώ εξαίρεση. Γι’ αυτό και δεν έχω καμιά φιλοδοξία τέτοιου τύπου. Ευχαρ   ιστιέμαι πολύ απλά να παίζω για τον κόσμο.

Υπάρχουν τραγούδια που έχεις  αποκηρύξει; Αν ναι, ποια;

Δεν έχω «αποκηρύξει» κανένα.

Vaggelis_Germanos_5      Vaggelis_Germanos_armenistis      Vaggelis_Germanos_4

Παρακολουθείς τις εξελίξεις στο διαδίκτυο και στα social media; Συμμετέχεις με λογαριασμούς;

Ναι, σε ένα βαθμό τις παρακολουθώ. Και συμμετέχω και με σελίδες και με προσωπικούς λογαριασμούς.

Την πολιτική την παρακολουθείς; Είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το που πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα της κρίσης;

Το έχω διαβάσει από δυνατό οικονομολόγο: «Η Οικονομία είναι εγκληματική επιστήμη»! Πάρε και κατάλαβε!

Έχεις μια κόρη. Τι την συμβούλευες στην εφηβεία και όταν ετοιμαζόταν για τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα; Ήθελες να ακολουθήσει μουσική καριέρα, ή θα την απέτρεπες, εάν το επιθυμούσε;

Η Αλίκη, η κόρη μου, διάλεξε το χορό από τεσσάρων. Χωρίς διαλείμματα. Φυσικά και δεν την απέτρεψα. Αντιθέτως.

Σε μια παλιότερη συνέντευξή σου είχες αναφερθεί σε μια σοφή ρήση σύμφωνα με την οποία «η μία από τις δύο μεγαλύτερες δυστυχίες του ανθρώπου είναι να μη βρει τον έρωτα της ζωής του. Η άλλη είναι να τον βρει». Σε σένα ποια…. δυστυχία, συνέβη;

Και οι δυο! Επανειλημμένα! Πάντως, δεν ήταν σοφή ρήση, ήταν ένα ευφυολόγημα του Μπέρναρ Σω ή του Σώμερσετ Μωμ, πάντα τους μπερδεύω αυτούς τους δυο.

Αν είχες μια ευκαιρία να ξαναζήσεις από την αρχή θα έκανες πάνω κάτω τα ίδια πράγματα ή κάτι τελείως διαφορετικό;

Που να ξέρω; Άσε να ξαναζήσω πρώτα και μετά τα λέμε. Εντάξει, πλάκα κάνω, πάντως καλό είναι η ζωή (εις διπλούν ή μη) να επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Σε ποιον/ποια θα μπορούσες σήμερα να απευθύνεις πρόσκληση στην «μπανιέρα δυο – δυο;»

Η «Μπανιέρα», εκτός από το λίγο παιδικό και πολύ σουρρεαλιστικό στυλ της, έχει κι οποιοδήποτε νόημα θέλει κανείς να της δώσει. Τώρα σκέφτομαι πως είναι βαθιά οικολογικό τραγούδι. Θα προσκαλούσα όλον τον κόσμο!

Αναμφισβήτητα είσαι καλλιτεχνική φύση. Εκτός από τη μουσική, έχεις ασχοληθεί και με την υποκριτική συμμετέχοντας σε κάποιες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Πρόσφατα μας αποκάλυψες και τη συγγραφική σου φλέβα, με το βιβλίο σου «Ο Αρμενιστής». Είναι το πρώτο σου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιανός και τη σειρά Ιανός ο μελωδός. Τι πραγματεύεται το βιβλίο; 

«Ο Αρμενιστής» είναι τρία πράγματα χοντρικά. Είναι η, κατ’ εμέ, βασική εκπαίδευση που ωφείλει να έχει ο τραγουδοποιός για να ασκήσει την τέχνη του, το δεύτερο μέρος είναι όλα τα τραγούδια μου, στίχοι και μουσική και το τρίτο κομμάτι, το φινάλε, έχει μια ωραία ανατροπή! Το εικονογράφησε και το επιμελήθηκε ο καλός μου φίλος ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης και εκδόθηκε στον Ιανό.

Ευχαριστούμε πολύ το Βαγγέλη Γερμανό, του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον «Αρμενιστή» και να συνεχίσει να μας ταξιδεύει με τα τραγούδια του!