ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΕΪΚ

Το κέικ αρέσει σε όλους και είναι ένα αγαπημένο γλυκό που ναι μεν θεωρείτε εύκολο, έχει όμως τα μικρά του μυστικά για να φουσκώσει και να γίνει πετυχημένο. Το φούσκωμα ενός κέικ εξαρτάται από το είδος του κέικ που θέλουμε να φτιάξουμε.

κέικ

Υπάρχουν 2 βασικές διαφορετικές κατηγορίες:

  • τα κέικ βουτύρου που φουσκώνουν λόγω του μπέικιν πάουντερ ή της μαγειρικής σόδας που προσθέτουμε, και

  • τα σπογγώδη κέικ που φουσκώνουν από τον αέρα που χτυπιέται μέσα στα αβγά

Στα κέικ βουτύρου, το βούτυρο που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό και όχι παγωμένο. Παίζει μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα της ζύμης, το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ μεγάλο, το κέικ δε θα φουσκώσει όπως πρέπει. Αν πάλι είναι πολύ μικρό, το κέικ θα καθίσει στο κέντρο. Πολλές φορές, η ζύμη ξεχειλίζει όταν φουσκώνει στο μικρό ταψί και χύνεται μέσα στο φούρνο. Για τα κέικ βουτύρου χρησιμοποιούμε ταψιά που δεν κολλάνε. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί πριν τη χρήση του.

Στα σπογγώδη κέικ, μεγάλο ρόλο στο φούσκωμα παίζει ο χρόνος που θα χτυπήσουμε τα αβγά. Ακολουθούμε τις οδηγίες της συνταγής και δεν τα χτυπάμε περισσότερο από όσο χρειάζεται (πιθανόν να χρειαστούν πολλές δοκιμές μέχρι να πετύχετε το τέλειο κέικ!). Ανακατέψτε τα αβγά με τα υπόλοιπα υλικά φέρνοντας τα κάτω υλικά προς τα πάνω, σα να τα διπλώνετε. Για αυτού του είδους κέικ, χρησιμοποιούμε τη γνωστή σε όλους “φόρμα για κέικ”, δηλαδή το ταψί με την τρύπα στο κέντρο. Η τρύπα αυτή βοηθάει στην κυκλοφορία ζεστού αέρα κατά το ψήσιμο. Επίσης, βοηθά στο φούσκωμα της ζύμης.

Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ψησίματος.
Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να μην ανοίξετε καθόλου το φούρνο κατά την πρώτη μισή ώρα που ψήνεται το κέικ. Πρέπει η θερμοκρασία να παραμείνει σταθερή για να φουσκώσει καλά το κέικ.

Θα είστε σίγουροι ότι το κέικ βουτύρου σας είναι έτοιμο αν το τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή από το κέικ τότε είναι έτοιμο!!!

Αν θέλουμε να προσθέσουμε σταφίδες, κόντιτα ή ξηρούς καρπούς στο κέικ, θα πρέπει πρώτα να τα αλευρώσουμε καλά και μετά να τα ανακατέψουμε πολύ ελαφρά με το μείγμα του κέικ, έτσι ώστε να μη χάσουν το αλεύρι τους. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη φόρμα ένα μέρος από το μείγμα για το κέικ σκέτο και μετά να προσθέσουμε το μείγμα που έχουμε ανακατέψει με τα υλικά που προσθέσαμε (σταφίδες, κόντιτα, καρύδια, κτλ.). Πολύ βασικό, είναι να γνωρίζουμε, πως τα κέικ που έχουν ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα σταφίδες, είναι καλύτερο να γίνονται σε φόρμες που δεν έχουν πολλές εσοχές.

Μην καλύπτετε ποτέ πάνω από τα 2/3 της φόρμας με το μείγμα, επειδή τα κέικ φουσκώνουν και θα υπάρχει κίνδυνος να σας χυθεί έξω από το ταψί.

Όταν πλέον έχουμε βάλει τη ζύμη στη φόρμα, με μια σπάτουλα κάνουμε μια χαρακιά γύρω από το κέντρο, για να αναπνέει το κέικ όσο ψήνεται και να βγαίνει με επίπεδη βάση και όχι με “καμπούρα”.

Η καλύτερη μέθοδος για να είστε σίγουρες ότι ξέρετε πλέον να κάνετε επιτυχημένα κέικ είναι να επιλέξετε μια συνταγή που σας αρέσει και να πειραματιστείτε πολλές φορές με την ίδια συνταγή και το ίδιο ταψί, ακολουθώντας και τις παραπάνω συμβουλές, μέχρι να φτιάξετε το τέλειο κέικ! Μετά θα είναι πολύ εύκολο για εσάς και θα το κάνετε με κλειστά μάτια.

Καλή επιτυχία!