ΣΠΙΤΙΚΟ JUNK FOOD
Το junk food σίγουρα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Από τη μια πλευρά ζούμε σε μια εποχή όπου το έτοιμο φαγητό είναι εύκολα προσβάσιμο και άφθονο, από την άλλη πλευρά όμως, η παχυσαρκία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά. Για αυτό και σε προηγούμενο άρθρο σάς είχαμε δώσει συμβουλές για το πώς να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Το έτοιμο φαγητό, όταν καταναλώνεται συχνά και είναι μέρος της καθημερινότητας μας, σίγουρα δεν είναι ούτε θρεπτικό, ούτε ποιοτικό και φυσικά μάς προσδίδει πολλές θερμίδες. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου μάς δίνει μερικές εύκολες και απλές λύσεις ώστε να φτιάξουμε σπιτικό και υγιεινό junk food! Έτσι, με απλούς τρόπους μπορούμε να έχουμε όλη τη γεύση και την ποιότητα του καλού φαγητού, με πολύ λιγότερες θερμίδες από το γρήγορο φαγητό από έξω.
Ατομική πίτσα
Υλικά για μια πίτσα:
1 πίτα για σουβλάκι,1 φέτα γαλοπούλα,1 φέτα τυρί κίτρινο (τύπου gouda), 2-3 φέτες ντομάτας, λίγα μανιτάρια, λίγη πιπεριά σε ροδέλες, λίγη σάλτσα ντομάτας, ελαιόλαδο, ρίγανη
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε τη σάλτσα ντομάτας με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ρίγανη, αλείφετε την πίτα με το μείγμα της σάλτσας, βάζετε πάνω τα μανιτάρια, την πιπεριά, τη γαλοπούλα, το τυρί και τέλος τις φέτες ντομάτας. Ψήνετε για 7-10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Πίτα με σουβλάκι
Υλικά για ένα σουβλάκι:
1 πίτα για σουβλάκι, κομματάκια από χοιρινό φιλέτο ψαρονέφρι ψημένο στο γκριλ ή κομματάκια χοιρινού ψημένα στο γκριλ ή 1 ψητό σουβλάκι ή 1 κοτοσουβλάκι, λίγη μουστάρδα, λίγη ντομάτα, κρεμμύδι
Εκτέλεση:
Αλείφετε με 1 κουταλιά ελαιόλαδο την πιτούλα και από τις δυο πλευρές και την ψήνετε για 2-3 λεπτά στο φούρνο. Βάζετε τη μουστάρδα, την ντομάτα, το κρεμμύδι και τέλος το κρέας. Τυλίγετε την πιτούλα και είναι έτοιμη!
Τορτίγια με κοτόπουλο
Υλικά για 1 Τορτίγια:
1 Τορτίγια,1 μικρό φιλετάκι κοτόπουλο ψημένο, 2-3 φύλλα μαρούλι κομμένα, 2 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό 2%, μουστάρδα, λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη, πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες, μανιτάρια, 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε αντικολλητικό σκεύος σοτάρετε στο ελαιόλαδο τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Μόλις ψηθούν οι πιπεριές, κατεβάζετε από τη φωτιά και έπειτα σε ένα μπολ ανακατεύετε το μείγμα αυτό με το κοτόπουλο σε κομματάκια, το μαρούλι, τη ντομάτα, το γιαούρτι και τη μουστάρδα. Αναμειγνύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Απλώνετε το μείγμα στην Τορτίγια και τυλίγετε σε ρολάκι. Ψήνετε για 5′ στους 200 βαθμούς.
Πατατάκια
Υλικά για 2 μερίδες:
4 πατάτες, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, ρίγανη, λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Κόβετε τις πατάτες σε πολύ λεπτές ροδέλες, τις ρίχνετε σε ταψί στο οποίο έχετε στρώσει μια λαδόκολλα και τις περιχύνετε με ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη και τις αλατίζετε. Ανακατεύετε με το χέρι ώστε τα υλικά να καλύψουν όλες τις πατάτες. Ψήνετε στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά όπως, σκόνη πάπρικας, μουστάρδα, δενδρολίβανο κτλ.
Chicken nuggets με σως γιαουρτιού
Υλικά για 2 μερίδες: 2 μεγάλα φιλέτα κοτόπουλου η 4 μικρά, πάπρικα σε σκόνη, φρυγανιά τριμμένη,1 αυγό, λίγο γάλα εβαπορέ, αλάτι, πιπέρι
Κόβετε τα φιλέτα σε 3-4 κομμάτια το καθένα. Σε ένα μπολ χτυπάτε ελαφρά το αυγό με το γάλα και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Σε άλλο μπολ ρίχνετε τη φρυγανιά και την πάπρικα. Βουτάτε τα κομμάτια του κοτόπουλου πρώτα στο μίγμα με το αυγό κ έπειτα στο μίγμα της φρυγανιάς.
Βάλτε τα φιλέτα σε ένα ταψί επιστρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε τα στους 200βαθμους 10 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Για τη σος γιαουρτιού: σε 1 μπολάκι βάζετε 1 γιαούρτι 2% στραγγιστό, λίγη μουστάρδα, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε τα chicken nuggets ζεστά συνοδευόμενα από τη σος.
Χάμπουργκερ
Υλικά για 1 χάμπουργκερ:
1 μεγάλο σπιτικό μπιφτέκι (φτιάξτε το μπιφτέκι όπως συνηθίζετε), 1 ροδέλα ντομάτα, μουστάρδα ή λίγη κέτσαπ, 1 φύλλο μαρούλι, 1 ψωμάκι στρογγυλό ατομικό
Ανοίγετε το ψωμάκι και αλείφετε με κέτσαπ ή μουστάρδα, βάζετε στο ένα μέρος τη ντομάτα και στο άλλο το μαρούλι. Βάζετε το μπιφτέκι και κλείνετε σε σάντουιτς.
Μπορείτε να βάλετε στο χάμπουργκερ ότι άλλο σας αρέσει, π.χ. κρεμμύδι ή 1 φέτα τυρί του τοστ.
Κλαμπ σάντουιτς με ψητές πατάτες σαν τηγανιτές
Υλικά για 1 κλαμπ:
3 φέτες ψωμί για τοστ, 2 φέτες γαλοπούλας, 2 φέτες κίτρινο τυρί (τύπου gouda), λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο,2 ροδέλες ντομάτας, 2 φύλλα μαρούλι.
Σε κάθε φέτα τοστ αλείφετε λίγη μαργαρίνη η βούτυρο. Βάζετε στο ένα ψωμάκι 1 ροδέλα ντομάτα, 1 φύλλο μαρούλι, 1 φέτα γαλοπούλα, 1 φέτα τυρί. Κλείνετε με το άλλο ψωμάκι και από πάνω επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνετε με το τρίτο ψωμάκι. Κόβετε το κλαμπ σε 4 τρίγωνα κομμάτια και τοποθετείτε σε κάθε κομμάτι 1 οδοντογλυφίδα. Ψήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Κάθε 1 μερίδα αντιστοιχεί σε δυο τρίγωνα κομμάτια (1/2 κλαμπ)
Για τις πατάτες (2 μερίδες):
2 μέτριες πατάτες, αλάτι, ρίγανη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο
Κόβετε τις πατάτες σε λωρίδες όπως κόβουμε τις τηγανιτές. Τις ρίχνετε σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε επιστρώσει 1 λαδόκολλα. Τις περιχύνετε με το λάδι, τη ρίγανη και τις αλατίζετε. Ανακατεύετε με τα χέρια σας ώστε τα υλικά να καλύψουν όλες τις πατάτες. Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Hot dog
Υλικά για 1 hot dog:
1 ψωμάκι οβάλ ατομικό, 1 λουκάνικο γαλοπούλας βρασμένο, μουστάρδα, 2 ροδέλες ντομάτας
Ανοίγετε το ψωμάκι, βάζετε τις ροδέλες ντομάτας, το λουκάνικο και πάνω από αυτό βάζετε κατά μήκος μουστάρδα.
ΜΑΡΙΑ March 5, 2014
Πολύ κάλο άρθρο. Εύκολα και γρήγορα.
mariak March 5, 2014
υπεροχες ιδεες για μικρους κ μεγαλους!