ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ… ΤΟ ΕΛΑΦΡΥ

Ποιος δεν αγαπάει την πηλιορείτικη αυτή συνταγή, είτε ως ορεκτικό είτε ως κύριο πιάτο; Πολλοί όμως ίσως να την αποφεύγουμε γιατί το θεωρούμε βαρύ φαγητό… Κι όμως υπάρχει τρόπος ώστε να γίνει λίγο πιο ελαφρύ, ώστε να το απολαύσουμε με λιγότερες τύψεις!

σπετζοφάι

Υλικά
2-3 λουκάνικα χωριάτικα σε κομμάτια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (αν και αυτά είναι γούστα)
6-7 πιπεριές κέρατα σε μεγάλα κομμάτια
2-3 πιπεριές κόκκινες (Φλωρίνης)
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη ή μπούκοβο (προαιρετικά)
2-3 ντομάτες τριμμένες ή σάλτσα ντομάτας
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε τα λουκάνικα, κομμένα σε κομμάτια, σε ένα πυρέξ ή ταψάκι και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθούν. Δεν προσθέτουμε τίποτε. Ούτε καν νερό. Τα λουκάνικα θα ψηθούν μόνα τους και θα βγάλουν το παραπανίσιο λίπος. (Αυτό μπορείτε να το κάνετε κι όταν απλά θέλετε να σερβίρετε λουκάνικα, αντί να τα τηγανίσετε. Γίνονται πολύ νόστιμα). Πριν ψηθούν εντελώς, βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο.

Στο μεταξύ, σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τις πιπεριές να τσιγαριστούν και αυτές και σβήνετε με το κρασί. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τη ζάχαρη. Αφού πάρει μια βράση η σάλτσα, προσθέτετε στο τηγάνι και τα λουκάνικα, χωρίς όμως να προσθέσετε και το λίπος που υπάρχει στο ταψάκι. Προσθέτετε και λίγο νερό και μαγειρεύετε κανένα 20′ περίπου.

Σερβίρετε το σπετζοφάι σε πήλινο ή σε βαθύ πιάτο, μαζί με όλη του τη σάλτσα.

Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε σε γεύση από το αν τηγανίζατε τα λουκάνικα! Κανείς δεν θα καταλάβει τη διαφορά!

Καλή επιτυχία!