ΣΕΞ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑ

sex-after-childbirth2

Είναι αλήθεια ότι το πρώτο διάστημα μετά τη γέννα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τη ζωή μιας γυναίκας. Η προσαρμογή στη νέα κατάσταση και στα νέα καθήκοντα, το συνεχές άγχος για τη φροντίδα του μωρού, η σωματική κούραση, αλλά και τυχόν ιατρικά θεματάκια που μπορεί να τη ταλαιπωρούν, δρουν ανασταλτικά στην ερωτική διάθεση της γυναίκας. Ιδιαίτερα αν θηλάζει.

Η περίοδος της λοχείας είναι μια εξαιρετικά επώδυνη φάση στη ζωή της κάθε γυναίκας, αφού η ψυχολογία της είναι ταραγμένη και το σώμα της έχει αλλάξει. Σίγουρα η λίμπιντο δεν είναι ανεβασμένη και η γυναίκα που μόλις γέννησε δεν έχει καμία ερωτική διάθεση. Όμως μην ανησυχείτε, είναι προσωρινό. Η λίμπιντο μπορεί να μειωθεί από την προλακτίνη, μια ορμόνη που χρειάζεται για την παραγωγή του γάλακτος. Κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα, αλλά και η όρεξη για σεξ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή ψυχολογική προετοιμασία είναι το απαραίτητο αντίδοτο στους φόβους.

sex-after-childbirth

Το πρώτο βήμα είναι να αναρρώσετε από τον τοκετό. Συνήθως, συνίσταται στα ζευγάρια να περιμένουν τουλάχιστον τέσσερις ή έξι εβδομάδες, ή αλλιώς τις γνωστές σε όλους 40 ημέρες, πριν την  επιστροφή τους στο… κρεβάτι. Όπως και να ‘χει, είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε στο θέμα αυτό το γυναικολόγο σας. Είναι σύνηθες στις πρώτες επαφές να παρουσιαστεί ξηρότητα στον κόλπο της γυναίκας, που οφείλεται στη μείωση διαφόρων ορμονών, αλλά ίσως και κάποιοι πόνοι κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτά μπορούν να ξεπεραστούν είτε με διακοπή της επαφής, είτε με αλλαγή στάσης, ίσως και με κάποιο λιπαντικό. Μην ανησυχείτε, η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη, αφού οι ορμόνες θα επιστρέψουν σύντομα στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Αν συνεχιστούν όμως, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Στη συνέχεια αυτό που χρειάζεται είναι να οπλιστείτε με υπομονή. Εκμεταλλευτείτε το διάστημα της ανάρρωσης για να ξαναβρείτε πάλι την οικειότητα με το σύντροφό σας και να ξυπνήσετε τη σεξουαλική επιθυμία. Συζητήστε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς σας και ό,τι άλλο σας απασχολεί, και γενικά δουλέψτε πάνω στη σχέση σας. Οπλιστείτε με υπομονή και βρείτε από κοινού τον τρόπο ώστε να είστε έτοιμοι και σωματικά και ψυχολογικά. Στη φάση αυτή, εφόσον νιώθετε και οι δύο έτοιμοι, μπορείτε να προετοιμαστείτε αλλά και να πειραματιστείτε με προκαταρτικά παιχνίδια, που δεν περιλαμβάνουν διείσδυση.

Βέβαια πριν από οτιδήποτε πρέπει να ακολουθηθεί κάποια μέθοδος αντισύλληψης. Ο πρώτοι μήνες μετά τον τοκετό μπορεί να αποδειχθούν πολύ… «καρπεροί». Ναι, ακόμα και εάν θηλάζετε, χρειάζεται προσοχή!

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται άγχος, ούτε βιασύνη. Χρόνος χρειάζεται, κατανόηση και καλή διάθεση και από τους δύο.

Επιμέλεια άρθρου: Καραϊλή Πελαγία