Posted
March 23, 2015
by thessmama
in ΓΛΥΚΑ, ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΑΜΑΛΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ
Κλασσικό γλυκό της Ανατολής με το χαρακτηριστικό άρωμα της μαστίχας…
Μας γλυκαίνει η Χάιδω Καραϊλή

Υλικά
280 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
160 γρ. γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. ζάχαρη
400 ml χυμός πορτοκαλιού
100ml νερό
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού
30ml λικέρ μαστίχα ή 1/2 κ. γλ. μαστίχα Χίου
2 βανίλινες
αμύγδαλα σπρισμένα κομμένα στη μέση ή ολόκληρα
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
800ml. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 Φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα σιμιγδάλια, τη ζάχαρη, το μπείκιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανιλίνες, τη μαστίχα και τα ξύσματα.
Ανακατεύουμε το νερό με το χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνουν ένας παχύρευστος χυλός.Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 15′ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 5-6′ (μετά την πρώτη βράση) και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί 30χ25 και στρώνουμε την επιφάνεια του με μια σπάτουλα. Νοητά χωρίζουμεσε 12 τετράγωνα κομμάτια και τοποθετούμε ένα αμύγδαλο ολόκληρο επάνω στο καθένα.
Ψήνουμε το σάμαλι στους 180 βαθμούς για 40-45′.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο χαράζουμε με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά με το μισό σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό για 5′ και σιροπιάζουμε ξανά με το υπόλοιπο σιρόπι.
Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το βάζουμε μερικές ώρες στο ψυγείο, πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Share this post