ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μετά την επιτυχία της παράστασης με γιγαντόκουκλες “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ” που ταξίδεψε πολύ και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, ο κουκλοθίασος REDICOLO παρουσιάζει τη νέα του παράσταση “ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ – η αληθινή ιστορία” με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στις 12:00 στο Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη).

roben-redicolo

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο “ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ – η αληθινή ιστορία” είναι μία παράσταση κουκλοθεάτρου για μικρά και μεγάλα παιδιά, με κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος. Πρόκειται για μία διαφορετική προσέγγιση του γνωστού Ρομπέν των Δασών πάνω σε πρωτότυπο κείμενο που γράφτηκε μετά από παραγγελία του θιάσου. Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά 4-12 ετών, όμωςπαρακολουθείται με ενδιαφέρον και από μεγαλύτερα παιδιά αλλά και από ενήλικες. Με ζωντανή μουσική, συνεχείς εναλλαγές και συναρπαστική δράση, η παράσταση στοχεύει στη διασκέδαση των μικρών θεατών μέσα από τη διάδραση και το έξυπνο χιούμορ. Ταυτόχρονα προσφέρει την ευκαιρία για προβληματισμό πάνω σε θέματα δικαιοσύνης, συλλογικής ευθύνης, ενεργής συμμετοχής στα κοινά καθώς και στο ζήτημα των ηγετών από τους οποίους ο κόσμος περιμένει παθητικά τη λύση σε όλα του τα προβλήματα. Ή όπως το έθεσε πολύ εύστοχα ο Μπρεχτ: “Αλίμονο στους λαούς που έχουν ανάγκη από ήρωες”.

ROBEN teliko teliko.cdr

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΡΟΜΠΕΝ

Ο μύθος του Ρομπέν των Δασών φαίνεται να βασίζεται σε διάφορα ιστορικά πρόσωπα όπως ληστές και ηγέτες εξεγέρσεων του πρώιμου μεσαίωνα. Η πρώτη λογοτεχνική αναφορά σε έναν χωρικό με το όνομα Robin Hood που ηγείται μιας ομάδας παρανόμων συναντάται σε μπαλάντες του 14ου αιώνα. Μετά τον 16ο αιώνα ο Ρομπέν μεταμορφώνεται σε αριστοκράτη και υποστηρικτή του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου ενάντια στο σφετεριστή του θρόνου Ιωάννη. Ο τραχύς μύθος του επαναστάτη που κλέβει από τους πλούσιους και δίνει στους φτωχούς αρχίζει να γίνεται όλο και λιγότερο απειλητικός προς το κατεστημένο και έτσι φτάνει ως τις μέρες μας. Εμπορικός και ακίνδυνος. Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά επιλέξαμε να σατιρίσουμε στη δική μας εκδοχή, φτάνοντάς τα στα άκρα. Ο δικός μας Ρομπέν πολεμά χωρίς συντρόφους, έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και πιστεύει ότι μπορεί να σώσει όλο τον κόσμο μόνος του. Πομπώδης, με χαρακτηριστικά σούπερ ήρωα βγαλμένου από τις σελίδες αμερικάνικου κόμικ, καταλήγει να είναι ένας κωμικός Ρομπέν, ένας Ρομπέν αντιήρωας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι κάτοικοι του χωριού στενάζουν από τη φτώχεια κάτω από την άδικη διακυβέρνηση του βασιλιά. Μόνη τους ελπίδα ο Ρομπέν, ο ήρωάς τους, που καταφέρνει να τα βάζει με τους φρουρούς του βασιλιά και να αποκαθιστά τις αδικίες. Μέχρι που ο βασιλιάς αποφασίζει να εκμεταλλευτεί το αδύνατό του σημείο: ο Ρομπέν είναι τόσο φαντασμένος που νομίζει ότι μπορεί να κερδίζει πάντα μόνος του χωρίς τη βοήθεια κανενός. Έτσι, στη μεγάλη μονομαχία με το βασιλιά ο Ρομπέν χάνει. Τα παιδιά, αντιμέτωπα με το ασυνήθιστο ενδεχόμενο να χάνει ο “καλός”, καλούνται να προβληματιστούν για τους λόγους που έγινε αυτό και να προτείνουν τον τρόπο να απαλλαγούν οι κάτοικοι από τον άδικο βασιλιά και η παράσταση να αποκτήσει χαρούμενο τέλος. Και επιτόπου η ιστορία αλλάζει τροπή…

Παίζουν:

Κώστας Καλουδιώτης – Ρομπέν, Χήρα, Κοριτσάκι, Τελάλης

Γιάννης Μόμτσιος – Βασιλιάς, Σερίφης, Χωρικοί, Τελάλης

Κούκλες: Κουκλοθίασος REDICOLO

Κείμενο: Ματίνα Τσικριτζή

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Καλπενίδου

Σκηνικό: Βίκυ Γούσιου

Μουσική: Γιάννης Μόμτσιος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Video: Χασάν Σεχ

Σχεδιασμός Εντύπων: Ελένη Κομπατσιάρη

Οργάνωση παραγωγής: Δέσποινα Καλπενίδου

Παραγωγή: Κουκλοθίασος REDICOLO


INFO
παράστασης

ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ η αληθινή ιστορία

Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στις 12:00μμ

στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον – Παρασκευοπούλου 42, Θεσσαλονίκη

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά

Ηλικίες: από 4 ετών

Facebook event: www.facebook.com/events/940018259362597/

trailer:

Κουκλοθίασος REDICOLO

Site: www.redicolo.com

Facebook: www.facebook.com/redicolo

E-mail: redicolos@gmail.com

Τηλ: 2310 425 097 – 6976 055 790