ΡΟΔΙ: Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΑΡΠΟΣ

Ο μαγικός καρπός για υγεία, γονιμότητα, καλοτυχία!

Η ροδιά είναι ένα φυτό γνωστό από την αρχαιότητα, που συμβολίζει την καλοτυχία, την γονιμότητα, την αφθονία και την αιωνιότητα.

rodi

Ο καρπός της είναι το ρόδι και είναι σωροκάρπιο ή συγκάρπιο από πολλές δρύπες (παλαιότερα ονομαζόταν σίδιο). Ο χυμός του ροδιού αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του βάρους του. Ο φλοιός των καρπών είναι πλούσιος σε ταννίνη και χρησιμοποιείται στην κατεργασία των δερμάτων, ακόμα και στη βαφή των μαλλιών. Αφέψημα του φλοιού του καρπού και της ρίζας χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό και ιδίως κατά της ταινίας, γιατί περιέχει ένα αλκαλοειδές. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή παραφυάδες. Οι καρποί της ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές. Έπειτα, αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον.

Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Σύμφωνα με ένα μύθο, στην Ελλάδα φύτρωσε από το αίμα του Ζαγρέα Διονύσου, ενώ κατ’ άλλους τη φύτεψε η Αφροδίτη στην Κύπρο. Συνδέεται επίσης με τον μύθο της Περσεφόνης. Ο Πλούτωνας την δελέασε με σπόρους ροδιού για να την κρατήσει στον Άδη, ενώ είχε αρνηθεί να φάει οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Πολύ χρήσιμο φρούτο, επειδή είναι από τα ελάχιστα που μπορούν να φαγωθούν με το κουκούτσι, προσφέροντας όλη τη θρεπτική του αξία .Περιέχει πολύ σίδηρο, σελήνιο, καροτένια και βιταμίνη C.

10 + 1 λόγοι για να αγαπήσετε το ρόδι

1. Αντιγηραντικές ιδιότητες: τα ρόδια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες. Σε μελέτη έχει βρεθεί ότι το ρόδι έχει από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές δράσεις σε κυτταρικό επίπεδο. Επίσης, το ρόδι βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής, στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, ενώ καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα και μειώνει τις ρυτίδες.

2. Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

3. Τόνωση του ανοσοποιητικού: Τα ρόδια και ο χυμός τους έχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, που τονώνει το ανοσοποιητικό και μας προστατεύει από ασθένειες.

4. Ρύθμιση του μεταβολικού συνδρόμου και συμβολή στην απώλεια βάρους:Έρευνα έχει δείξει ότι το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει πολλούς άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με το μεταβολικό σύνδρομο, που συχνά οδηγεί στην παχυσαρκία και είναι πρόδρομος του διαβήτη. Λόγω αυτών, το ρόδι μπορεί να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

5. Προστασία του ήπατος και των νεφρών: Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Toxicology and Industrial Health, έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά και βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη. Επίσης, νεότερη έρευνα έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη και προστατεύει τα νεφρά από τις επιβλαβείς τοξίνες.

6. Προστασία από καρδιακές παθήσεις: Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Atherosclerosis, δείχνει ότι το ρόδι βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να συνθέσει τη χοληστερόλη και καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες στο αγγειακό σύστημα. Επίσης, το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνδέεται με την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

7. Προστασία και πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Σύμφωνα με έρευνα στο British Journal of Dermatology, η κατανάλωση ροδιού συσχετίστηκε με μείωση και στους δύο κύριους τύπους καρκίνου του δέρματος -το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Παράλληλα, έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside έδειξε ότι ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη. Τέλος, τα θρεπτικά συστατικά του χυμού του ροδιού, σύμφωνα με σχετική έρευνα, φαίνεται να δρουν και κατά του καρκίνου του μαστού. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού και τα εκχυλίσματά του «είναι δυνητικά μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη της εξέλιξης του καρκίνου …».

8. Προστασία του DNA: Τα αντιοξειδωτικά και/ή τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα ρόδια, φαίνεται επίσης να αλληλεπιδρούν με το γενετικό υλικό του σώματος για την προστασία του.

9. Κατά των λοιμώξεων: Σύμφωνα με νέα έρευνα, διαπιστώνεται ότι ένα εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ενάντια στα «αρνητικά κατά Γκραμ» βακτήρια.

10. Προστατεύει την υγεία των δοντιών. Ο χυμός ροδιού είναι ένας φυσικός τρόπος για την πρόληψη της οδοντικής πλάκας.

10 + 1. Βελτιώνει την ερωτική λειτουργία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του ροδιού, και δη του χυμού του, βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.

 

Tip σερβιρίσματος

Μπορείτε να σερβίρετε το νόστιμο κέικ σας με έναν πρωτότυπο τρόπο και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Κάντε μια κρέμα αραβοσίτου (στιγμής ή κανονική) και απλώστε την σε μια γωνία του κέικ στο πιατάκι σας και από πάνω πασπαλίστε με σπόρους ροδιού.

Καθαρίστε 1-2 ρόδια και κρατήστε τους σπόρους σε βάζο στο ψυγείο, για να τους χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε. Διατηρούνται 2-3 εβδομάδες.