ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΤΟ ΑΥΤΑΚΙ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα αυτάκια των μωρών μας με ασφάλεια, χωρίς να τα τραυματίσουμε, ώστε να απομακρύνουμε το κερί από μέσα τους.

καθαρισμός αυτιού_ βρέφος

Το κερί των αυτιών ή κυψελίδα, δημιουργείται από αδένες του δέρματος που βρίσκονται στο κανάλι των αυτιών. Το κερί εκκρίνεται κυρίως στο εξωτερικό μέρος του ακουστικού πόρου (το εξωτερικό κανάλι του αυτιού) και συνήθως συσσωρεύεται και προχωρά προς τα έξω, παρασύροντας σκόνη και ακαθαρσίες μαζί του. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να εκκρίνεται υπερβολική ποσότητα κεριού ή ακόμη και να μην αποβάλλεται προς τα έξω.

Οι παιδίατροι είναι κατηγορηματικοί… Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ μπατονέτα για να καθαρίσουμε τα αυτάκια ενός βρέφους ή ενός μωρού! Το κερί είναι απαραίτητο γιατί προστατεύει τα αυτάκια από ωτίτιδες. Επιπλέον, εάν προσπαθήσουμε να βγάλουμε το κερί με μπατονέτα, το πιο πιθανό είναι απλά να το σπρώξουμε πιο μέσα, με αποτέλεσμα να βουλώσουμε σιγά σιγά το αυτί και να μην μπορεί μετά ο παιδίατρος να το εξετάσει.

Αν το κεράκι είναι έξω έξω και φαίνεται, το σκουπίζουμε απαλά με μια πετσέτα ή με ένα πανάκι μετά το μπάνιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το κερί κάνει από μόνο του δουλειά!!! Μαζεύει τις ακαθαρσίες και τις αποβάλλει, όταν και το ίδιο το κερί βγει προς τα έξω!!!