ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΑΣ ΕΥΚΟΛΑ

Η καθαριότητα της κουζίνας είναι μια ιστορία χωρίς τέλος. Μετά από κάθε γεύμα ξέρετε ότι θα πρέπει να γίνουν όλα από την αρχή. Βέβαια, εκτός από τα καθημερινά, υπάρχουν και άλλες εργασίες που πρέπει να γίνονται σε περιοδική βάση. Γιατί όπως έλεγαν και οι παλιές “η καλή νοικοκυρά φαίνεται από την κουζίνα και το μπάνιο”.

kitchen

Οργανώσετε τις δουλειές σας και εξοικονομήσετε χρόνο, με 3 απλά βήματα, μετατρέποντας την καθαριότητα της κουζίνας σε μια αποδοτική και γρήγορη ρουτίνα.

1ο βήμα: Καθαρίζετε καθ’ όλη τη διάρκεια

Πιθανώς έχετε δει σεφ να μαγειρεύουν στην τηλεόραση. Έχετε παρατηρήσει πως καθαρίζουν διαρκώς και βγάζουν από τη μέση εργαλεία που δεν χρειάζονται πια, καταλήγοντας σε ένα καθαρό τραπέζι, όταν πια το φαγητό είναι έτοιμο; Οι καλύτεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν αυτό το κόλπο: καθαρίζουν ενώ μαγειρεύουν. Γιατί δεν αντιγράφετε αυτή τους την τεχνική;

Αρχικά και ενώ προετοιμάζετε το φαγητό, ξεπλύντε τα μαγειρικά σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε πια ή τοποθετείστε τα κατευθείαν στο πλυντήριο πιάτων. Βάλτε στην άκρη τα υλικά, αφού τα χρησιμοποιήσετε. Καθαρίστε τον πάγκο εργασίας και τις επιφάνειες κοπής αμέσως μόλις το φαγητό είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Εάν υπάρχουν σκεύη που έχουν λίπη κτλ., γεμίστε απευθείας τα σκεύη με νερό, προσθέτοντας μια απορρυπαντικό και αφήστε τα να μουλιάσουν στο νεροχύτη κατά τη διάρκεια του γεύματος – το πλύσιμο μετά θα γίνει έτσι ευκολότερο.

2ο βήμα: Αποσυμφορήστε τον πάγκο της κουζίνας

Ο καθαρός πάγκος κουζίνας επιτρέπει ένα γρήγορο και αποτελεσματικό καθάρισμα, χωρίς να χρειάζεται να τοποθετήσετε τα αντικείμενα από τη μια επιφάνεια στην άλλη, προκειμένου να καθαρίσετε. Κατά γενικό κανόνα, προσπαθήστε να τοποθετείτε όσο περισσότερα αντικείμενα μπορείτε στα ράφια ή στα ντουλάπια, για να ελευθερώνετε χώρο στο τραπέζι και τον πάγκο της κουζίνας. Όποιες ηλεκτρικές συσκευές δεν χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει στον πάγκο της κουζίνας. Κρατήστε ό,τι χρησιμοποιείτε καθημερινά και τοποθετήστε ό,τι χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά στα υψηλότερα ράφια ή σε μέρη με λιγότερη πρόσβαση. Βεβαιωθείτε ότι το τραπέζι είναι τελείως άδειο μετά από κάθε γεύμα για να το καθαρίσετε γρήγορα.

3ο βήμα: Καθορίστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Κάποιες δουλειές θα πρέπει να γίνονται σε κάθε γεύμα, ενώ κάποιες άλλες θα πρέπει να γίνονται σε περιοδική βάση. Καθορίστε ποια ημέρα της εβδομάδας θα κάνετε ποιες δουλειές και τηρήστε το. Με αυτό τον τρόπο θα περιορίσετε τις βαρετές αγγαρείες και η κουζίνα σας θα λάμπει διαρκώς. Χωρίστε τις δουλειές ανάλογα με το καθαριστικό προϊόν που απαιτούν, ούτως ώστε να μην επαναλαμβάνετε τις ίδιες ενέργειες δύο φορές την εβδομάδα.

Leave a comment