ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Το διάβασμα για το σχολείο είναι μία απαιτητική διαδικασία, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Βοηθήστε το παιδί σας να αισθανθεί άνετα, ξεκινώντας από την επιλογή του κατάλληλου γραφείου και της σωστής καρέκλας.

παιδικό γραφείο

Το κατάλληλο γραφείο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και τη διάθεση του παιδιού όταν μελετάει. Ένα καλό γραφείο βοηθάει στη συγκέντρωση και επηρεάζει τη στάση του σώματος. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επιλέγετε το παιδικό γραφείο. Μην ξεχνάτε ότι οι κανόνες είναι οι ίδιοι ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού.

Το ύψος του γραφείου: Το λανθασμένο ύψος μπορεί να αναγκάσει το παιδί να ανασηκώνει τους ώμους για να το φτάσει ώστε να γράψει ή να ζωγραφίσει. Αυτό απαιτεί σωματική προσπάθεια και κουράζει, καθώς χρειάζεται να λειτουργήσουν περισσότεροι μύες για να δώσουν ισορροπία στο σώμα.

Το ύψος της καρέκλας: Εάν τα πόδια του παιδιού κρέμονται ενώ κάθεται στην καρέκλα, δεν θα έχει την απαιτούμενη σταθερότητα.  Αντιθέτως, αν τα πόδια του πατούν στο πάτωμα, υπάρχει μεγαλύτερη βάση στήριξης και άνεση ώστε να συγκεντρωθεί στη μελέτη.

Η κλίση του γραφείου: Ένα πολύ επίπεδο γραφείο μπορεί να κάνει το παιδί να σκύβει το κεφάλι προς τα μπρος, προκαλώντας κούραση στους μυς και πόνο στον αυχένα.

Επικλινή γραφεία: Εάν η κλίση του γραφείου δεν είναι αντίστοιχη του ύψους του παιδιού, μπορεί να το αναγκάσει να καμπουριάζει ενώ προσπαθεί να διαβάσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη μέση.

Μικρή επιφάνεια εργασίας: Εάν η επιφάνεια του γραφείου είναι πολύ μικρή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δάχτυλα και τις παλάμες από τη συχνή καταπόνηση με πίεση προς τα πάνω (ραχιαία) ή προς τα κάτω (παλαμιαία) και την κυκλική κίνηση των καρπών.


Κατά την επιλογή του παιδικού γραφείου, πρέπει να θυμάστε τα εξής:

Το παιδί πρέπει να κάθεται με ισχία, γόνατα και αστραγάλους σε γωνία 90 μοιρών.

Ένα μαξιλάρι μπορεί να βοηθήσει στηρίζοντας τη λεκάνη και προσφέροντας καλύτερη στάση του σώματος. Πολλά παιδιά προτιμούν την επιφάνεια εργασίας τους σε πιο ψηλό επίπεδο (να δουλεύουν για παράδειγμα σε επικλινές γραφείο) για καλύτερη στάση των καρπών και των χεριών αλλά και ολόκληρου του κορμού.


Ακατάλληλο γραφείο σημαίνει χαμηλή απόδοση

Η επιστήμη της εργονομίας μελετά τη συμβατότητα του ατόμου με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί. Σε έναν χώρο όπου απαιτείται καθιστική εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η αλληλεπίδραση καθίσματος, γραφείου και χρήστη είναι σημαντική όσον αφορά την άνεση, την υγεία και την παραγωγικότητα. Στην περίπτωση των παιδιών, ένα υγιεινό και εργονομικό περιβάλλον εξασφαλίζει καλύτερη στάση του σώματος και βελτιωμένη σχολική απόδοση. Όταν ένα παιδί δεν κάθεται άνετα στο γραφείο, επηρεάζεται το αποτέλεσμα της εργασίας του.

Ωστόσο, ένα γραφείο στις σωστές διαστάσεις δεν συμβάλλει μόνο στην καλύτερη σχολική απόδοση. Συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος και στην πρόληψη προβλημάτων όπως η χρόνια οσφυαλγία.

Ένα πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό γραφείο, ή μια ακατάλληλη καρέκλα, επηρεάζει τη στάση και το εύρος προσοχής του παιδιού και μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα λόγω καταπόνησης της πλάτης, των καρπών, των ώμων και του αυχένα.

Τώρα, έχετε όλα τα «εφόδια» για να κάνετε τη σωστή επιλογή γραφείου για τα παιδιά σας!

Πηγή: epithimies