ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΩ ΒΑΖΑ

Θέλετε να φτιάξετε μαρμελάδα, σάλτσα ντομάτας, τουρσί, γλυκό του κουταλιού κτλ., αλλά δεν ξέρετε πώς να αποστειρώσετε τα βάζα; Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και μπορείτε να επιλέξετε όποια σας βολεύει περισσότερο!

αποστείρωση βάζων_thessmama

Τρόπος #1
Πλύντε καλά τα βάζα που έχετε επιλέξει με ζεστό νερό και σαπούνι και ξεπλύντε τα με καυτό νερό.
Πάρτε μια κατσαρόλα που θα έχει στον πάτο της μια μεταλλική σχάρα έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τοποθετήστε τα βάζα μέσα εκεί. Θα πρέπει το ύψος της κατσαρόλας να είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από τα βάζα.
Θα πρέπει να βάζα να είναι σφηνωμένα μέσα στην κατσαρόλα, για να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατά την ώρα του βρασμού και σπάσουν. Αν υπάρχει κενό μεταξύ τους, τυλίξτε τα ένα – ένα με μία βαμβακερή πετσέτα. Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει, σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι. Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει, μετρήστε 10 λεπτά και κλείστε τη φωτιά.
Αφήστε τα βάζα μέσα στο ζεστό νερό μέχρι να τα χρειαστείτε, ώστε να μη σπάσουν όταν βάλετε μέσα τη ζεστή μαρμελάδα.
Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα, αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν σε μια καθαρή πετσέτα πάνω στον πάγκο σας και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα, αφήνοντας 2-3 εκ. κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου.

Τρόπος #2
Στρώστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στη σχάρα του φούρνου σας.
Βάλτε τα πλυμένα βαζάκια με το άνοιγμα προς τα κάτω, χωρίς τα καπάκια και χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία σας στους 100-120 βαθμούς και αφήστε τα να στεγνώσουν για 10-20 λεπτά. Θα πρέπει να μην έχει μείνει σταγόνα στα βαζάκια.Και πάλι τα αφήνετε μέσα μέχρι να τα χρειαστείτε.
Τα καπάκια θα τα αποστειρώσετε βουτώντας τα για μερικά λεπτά σε βραστό νερό. Στον φούρνο δεν τα βάζουμε γιατί στραβώνουν.

Τρόπος #3
Πλύντε τα βάζα με ζεστό νερό και σαπούνι, βάλτε νερό μέχρι τη μέση και μετά βάλτε τα στο φούρνο μικροκυμάτων, στη μεγαλύτερη ένταση, για 5 λεπτά. Προσοχή όμως να μην έχουν τα βάζα σας μεταλλικά μέρη. Μπορείτε ακόμα να τα αποστειρώσετε γεμίζοντας τα βάζα με νερό και βάζοντας τα μετά στο φούρνο μικροσκυμάτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν επιβιώνει τίποτα στα μικροκύματα!

Τρόπος #4
Αρκετοί βάζουν τα βάζα απλώς στο πλυντήριο πιάτων, στο πρόγραμμα με την πιο υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε κλειστή την πόρτα του πλυντηρίου μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα βάζα σας.

Τρόπος #5
Εάν έχετε αποστειρωτή για μπιμπερό, φυσικά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για τα βάζα σας.

Αφού τα αποστειρώσουμε, τα γεμίζουμε με ό,τι θέλουμε ενώ είναι ακόμα καυτό, τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα. Όταν έχουν κρυώσει θα δείτε πως το καπάκι έχει κάνει κοιλιά προς τα μέσα, που σημαίνει πως έχει σφραγίσει.

Θα πρέπει να αφήνετε χώρο όταν γεμίζετε τα βάζα (περίπου 5 εκ.) και να μη σφίγγετε πολύ τα καπάκια.