ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ;

Το πότε μια οικογένεια θα αποφασίσει να αποκτήσει δεύτερο μωράκι είναι καθαρά προσωπική της υπόθεση, βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της, στις ανάγκες της και στα θέλω των μελών της. Τι συμβουλεύουν όμως οι ειδικοί; Υπάρχει ιδανικός χρόνος ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εγκυμοσύνη; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ένα κενό τουλάχιστον δυο ετών, αλλά όχι πάνω από πέντε, από τη μια γέννα στην άλλη.

deytero paidi_thessmama

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς τους κινδύνους μια δεύτερης εγκυμοσύνης σε συνάρτηση με το χρόνο που έχει περάσει από την πρώτη, λόγω διάφορων παραγόντων. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, για αυτό και οι γενικεύσεις οποιουδήποτε είδους είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που λένε ότι το να αφήνετε πολύ χρόνο ανάμεσα σε εγκυμοσύνες, ή και λίγο, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί, αλλά και στη μητέρα.

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Οι μισές από τις θρεπτικές ουσίες που λαμβάνει η μητέρα πάνε στο παιδί, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και την περίοδο του θηλασμού. Επιπλέον, η ορμόνη ρελαξίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των συνδέσμων σας και να κάνει τη διαδικασία οποιασδήποτε εργασίας ευκολότερη, σας κάνει επιρρεπή σε διαστρέμματα. Οι μύες των κοιλιακών σας και οι πυελικοί μύες τεντώνονται και αποδυναμώνονται. Μην ξεχνάτε επίσης, πως τους πρώτους μήνες με το μωρό σας, στερείστε τον ύπνο σας και αλλάζουν όλες σας οι καθημερινές συνήθειες.

Τα ρίσκα που εμφανίζονται για το μωρό είναι επίσης σημαντικά. Με το να αφήσετε μικρότερο κενό από 18 μήνες ανάμεσα στις εγκυμοσύνες (ειδικότερα μικρότερο από έξι μήνες), αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης γέννας και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί αυξημένος κίνδυνος αυτισμού στα μωρά που γεννιούνται με μικρή διαφορά από τα αδέρφια τους.

Επίσης, επικίνδυνο μπορεί να είναι το να αφήνετε μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις εγκυμοσύνες. Με κενό μεγαλύτερο από πέντε έτη, τα προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι πιο πιθανά.