ΠΟΣΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ;
Προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει περίπου το 12% των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, την ευθύνη στο 30 – 40% των οποίων έχουν οι άνδρες. Οι αιτίες είναι ποικίλες και μεταξύ αυτών η κιρσοκήλη, η οποία είναι η ελικοειδής διάταση των φλεβών του όρχεως. Πρόκειται για φλεβική ανεπάρκεια που στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων παρατηρείται στον αριστερό όρχι για ανατομικούς λόγους.

Εκτός από την υπογονιμότητα που δύναται να προκαλέσει, μπορεί να εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξη του όρχεως που πάσχει. Αν και τις περισσότερες φορές η ύπαρξη της κιρσοκήλης ανακαλύπτεται τυχαία από τον ίδιο τον ασθενή, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ασυμπτωματική. Μπορεί να παρουσιάζει ήπιο πόνο, ή αίσθημα βάρους ή δυσφορία στον όρχι. Η τελική διάγνωση γίνεται μετά από τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου. Στατιστικά, αυτού του είδους η κήλη εμφανίζεται σχεδόν στο 12% των ενήλικων και στο 25,4% των υπογόνιμων αντρών.
Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι χειρουργική. Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο κ Θάνο Παλλαντζά υπάρχουν διάφορες τεχνικές, από τις οποίες τα καλύτερα αποτελέσματα έχει η μικροχειρουργική. «Η τομή είναι πολύ μικρή, γίνεται δίπλα στο πέος, δεν διανοίγονται οι κοιλιακοί μύες, και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, επιστρέφει δε στις δραστηριότητες του μέσα σε 5 -7 ημέρες», επισημαίνει.
Άλλες αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας είναι γενετικές ανωμαλίες όπου η αντιμετώπιση γίνεται με μεθόδους υποβοηθούμενης σύλληψης, ορμονικά αίτια για τον χειρισμό των οποίων υπάρχουν φαρμακευτικά πρωτόκολλα, και ανωμαλίες του πέους που θεραπεύονται χειρουργικά.
Πέρα από την ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος, υποβοηθητικά λειτουργεί η διακοπή του καπνίσματος και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.
Share this post