ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΩΤΙΑ

Ένα από τα ωραιότερα και πιο διάσημα ποντιακά γλυκίσματα! Παραδοσιακή συνταγή από τη Μαρία Τσιβρανίδου.

pontiaka_otia_thessmama

Υλικά
6 αυγά
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 φλ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
½ φακελάκι αμμωνία
4 βανίλιες
1 κουτ. γλυκού αλάτι
αλεύρι όσο πάρει (για μια ζύμη μαλακή)

Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι. Συνεχίζουμε να το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Αραιώνουμε την αμμωνία σε ένα ένα φλιτζάνι του καφέ με λίγο χλιαρό γάλα. Αδειάζουμε το μείγμα του μίξερ σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τις βανίλιες, το αλάτι και την αμμωνία.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μπέικιν και λίγο-λίγο το αλεύρι ώσπου να γίνει μία μαλακή εύπλαστη ζύμη. Στο ζύμωμα θα μας βοηθήσει εάν θα βρέχουμε λίγο τα χέρια μας με το σπορέλαιο, ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.

Στη συνέχεια ανοίγουμε ένα σχετικά χοντρό φύλλο, πάχους περίπου ενός δαχτύλου. Κόβουμε το φύλλο σε κάθετες λωρίδες και στη συνέχεια μπακλαβωτό (δηλαδή σε σχήμα ρόμβου). Με το μαχαίρι κάνουμε μια τρυπούλα στη μέση.

Παίρνουμε τη μία άκρη από το κομμάτι του ρόμβου, τη γυρνάμε από πάνω και την περνάμε μέσα από την τρυπούλα. Έτσι το σχήμα που θα βγει θα αυτί (ωτίο).

Ρίχνουμε λίγα-λίγα τα ωτία σε καυτό λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

 

Καλή σας όρεξη!

Leave a comment