ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ

ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ : γιατί ο τοκετός ανήκει στους μέλλοντες γονείς!

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και η κάθε γυναίκα τη βιώνει με το δικό της μοναδικό τρόπο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να επιλέξει η ίδια με ποιο τρόπο θέλει να γεννήσει, καθώς και άλλες σημαντικές πτυχές εκείνης την ημέρας. Ο κ. Νίκος Παπανικολάου, μαιευτήρας, χειρουργός, γυναικολόγος, με εξειδίκευση στην ουρογυναικολογία, μάς ενημερώνει σχετικά με το πλάνο τοκετού που μπορεί να επιλέξει η μέλλουσα μανούλα και να κάνει εκείνη την ημέρα να είναι μια αξέχαστη εμπειρία ζωής, έτσι όπως την ονειρεύεται.

πλάνο τοκετού

Τι είναι;

Το Πλάνο Τοκετού είναι ένα ερωτηματολόγιο που καλούνται να συμπληρώσουν οι μέλλοντες γονείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να το συζητήσουν με τον ιατρό και να συναποφασίσουν πάνω σε ένα σχέδιο για την ημέρα του τοκετού.

Τι είδους ερωτήσεις έχει;

Η μητέρα καλείται να απαντήσει αν επιθυμεί ή όχι ευπρεπισμό περινέου στον τοκετό, υποκλυσμό, σύνδεση με ενδοφλέβια υγρά. 

Καλείται να δηλώσει εάν επιθυμεί η χρήση περινεοτομής, επισκληριδίου ή ρήξη εμβρυικών υμένων και η χρήση ωξυτωκίνης να γίνει ως ρουτίνα ή κατόπιν ιατρικής ένδειξης και ενημέρωσης από το θεράποντα ιατρό.

Επίσης το ζευγάρι καλείται να δηλώσει εάν ο πατέρας επιθυμεί να παρευρεθεί μέσα στο χειρουργείο σε τυχόν καισαρική τομή, αν θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, εάν το ζευγάρι επιθυμεί να αφεθεί να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος μετά τον τοκετό πριν κοπεί, εάν το μωρό θα δοθεί κατευθείαν στο στήθος της μητέρας, αν θέλει να θηλάσει αποκλειστικά, ή αν επιθυμεί να κάνει συγκατοίκηση με το μωρό της.

Είναι ιατρικής ουσίας οι απαντήσεις;

Οι περισσότερες ερωτήσεις είναι ψυχολογικής και όχι ιατρικής φύσεως.

Αποκλείει ιατρικές παρεμβάσεις;

Το πλάνο τοκετού δηλώνει την επιθυμία της μητέρας για τον τοκετό της – εάν όλα πάνε καλά. Οι μέλλοντες γονείς αναγνωρίζουν πως εάν υπάρχει ιατρική ένδειξη να πραγματοποιηθεί μια κλινική πράξη, τότε αυτή θα πρέπει να γίνει προς όφελος της μητέρας ή του εμβρύου, και αφού εξηγηθεί αναλυτικά στους γονείς τι συμβαίνει, ποιες οι πιθανές επιλογές και οι προτεινόμενες λύσεις.

Ανάλογα με το ιστορικό της κάθε κύησης, κάθε πλάνο τοκετού προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες / περιστάσεις της εγκυμοσύνης. Στο γενικό πλαίσιο, ο ιατρός μπορεί να μάθει κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζει και σκέφτεται η μέλλουσα μαμά τον τοκετό της, και ίσως αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για την έγκυο να εκφραστεί και να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας με τον ιατρό της.

Παρά το γεγονός ότι ο τοκετός μπορεί ορισμένες φορές να είναι υψηλού κίνδυνου ή να είναι απρόβλεπτος, κατά βάση πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, και αν όλα πάνε καλά, τότε η ημέρα του τοκετού μπορεί να είναι μια θετική αξέχαστη εμπειρία ζωής.