ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑ

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι από τα αγαπημένα μας τέτοιες μέρες. Μοσχοβολάει το σπίτι και ανυπομονούμε να τα φάμε!
Η Όλγα Πολυδώρου μάς κερνάει πασχαλινά κουλουράκια σε δύο εκδοχές: και παραδοσιακά αλλά και μοντέρνα στολισμένα!

Πασχαλινά κουλουράκια2    Πασχαλινά κουλουράκια 1

Υλικά
8 αυγά
250 γρ. φυτίνη
500 γρ. ζάχαρη
1 πακέτο φαριναπ
1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι αμμωνία
1 φλιτζάνι γάλα
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 βανίλιες

Για τη μοντέρνα εκδοχή θα χρειαστούμε
ζαχαρόπαστα (και ό,τι άλλο θέλουμε για στόλισμα)
κουπ πατ σε διάφορα σχέδια

Εκτέλεση
Χτυπάμε τη φυτίνη στον κάδο του μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να γίνει άσπρη. Ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Έπειτα, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ταυτόχρονα ζεσταίνουμε λίγο το γάλα, χλιαρό και ρίχνουμε μέσα του την αμμωνία – προσοχή μόνο γιατί φουσκώνει. Ρίχνουμε το γάλα με την αμμωνία μέσα στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε να προσθέτουμε τα αλεύρια, το μπέικιν και τις βανίλιες.
Αφήνουμε το μείγμα μας να ξεκουραστεί λίγο, περίπου για μισή ώρα. Έπειτα τα ζυμώνουμε και είτε τα κόβουμε με τα κουπ πατ μας σε ότι σχήμα θέλουμε (για τη μοντέρνα εκδοχή), είτε αν θέλουμε τα κάνουμε πλεξίδες και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αν τα κάνετε πλεξίδες, τα αλείφετε από πάνω με αυγό για να γυαλίσουν.

Αν τα κόψετε με τα κουπ πατ θα κολλήσετε πάνω τους τη ζαχαρόπαστα, που και αυτή την έχετε κόψει με τα κουπ πατ στα ανάλογα σχέδια. Για να κολλήσει η ζαχαρόπαστα φτιάχνετε μία «κόλλα». Η κόλλα γίνεται ως εξής: ανακατεύετε άχνη ζάχαρη με λίγο γάλα. Με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια που θα βάλετε πάνω τη ζαχαρόπαστα και ενώνετε μετά.

Καλή επιτυχία!