ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΕΡΩΤΕΣ…
Αγόρια και κορίτσια! Τη μία στιγμή οργανώνονται σε αντίπαλες ομάδες και την άλλη ανταλλάσσουν ρομαντικά ραβασάκια. Είναι όμως αληθινοί αυτοί οι πρώτοι παιδικοί έρωτες; Τι στάση πρέπει να κρατήσουμε ως γονείς;
Αγόρια – κορίτσια: Φίλοι ή εχθροί;
Μερικές φορές το όλο θέμα έχει να κάνει με μια τακτική προσέγγισης που χρειάζεται να αναπτύξουν τα παιδιά, αναφέρουν οι ειδικοί εξηγώντας το γιατί. Ενώ στο νηπιαγωγείο, στην προσχολική δηλαδή ηλικία, αγόρια και κορίτσια παίζουν μια χαρά μαζί, ξαφνικά στο σχολείο παρατηρείται μια μεταστροφή. Τα αγόρια προτιμούν να παίζουν με τα αγόρια και τα κορίτσια με τα κορίτσια με αποτέλεσμα τα δύο φύλα ν’ απομακρύνονται. Παρά, όμως, την ανάγκη να διαχωριστούν, αυτό δεν σημαίνει ότι αγόρια και κορίτσια δεν θα ήθελαν να είναι φίλοι. Για να μικρύνουν την μεταξύ τους απόσταση δεν αργούν να ανακαλύψουν πως μπορούν να έρθουν πιο κοντά στο όνομα… του έρωτα! Μιμούμενα δηλαδή τα πρότυπα που ισχύουν στον κόσμο των μεγάλων. Έτσι, πολύ απλά, η ανάγκη να είναι φίλοι ένα κορίτσι με ένα αγόρι μεταμφιέζεται σε παιδικό έρωτα. Είναι όμως σε όλες τις περιπτώσεις μόνο αυτό;
Παιδικός έρωτας: Είναι αληθινός;
Κι όμως πέρα από τη φιλία και τη συμπάθεια ένας παιδικός έρωτας, μπορεί να είναι πέρα για πέρα αληθινός! Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Λίζα Βάρβογλη μπορεί να υπάρχει έλξη ανάμεσα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, με την έννοια ότι ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει έντονα και τρυφερά συναισθήματα για κάποιο άλλο του αντίθετου φύλου που θεωρεί πραγματικά ξεχωριστό! Πως ακριβώς, όμως, πρέπει να αντιδράσουμε εμείς οι γονείς όταν η μικρή μας επιμένει ότι αγαπάει τον συμπαίκτη της στο μπάσκετ ή ο μικρός μας ότι δε θέλει να παντρευτεί καμία άλλη παρά μόνο τη διπλανή του στ’ Αγγλικά; Ποια είναι η δική μας θέση; Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό που είναι σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι για τα παιδιά υπάρχει μόνο το εδώ και το τώρα. Είναι δηλαδή δύσκολο να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τα δεδομένα, οι συνθήκες, οι καταστάσεις ακόμα και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα στη ζωή τους κάποια στιγμή μπορεί ν’ αλλάξουν. Πως μπορούμε, λοιπόν, να χειριστούμε, έναν παιδικό έρωτα;
· Δεν ματαιώνουμε! Σεβόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας εμπιστεύεται το παιδί και δεν προσπαθούμε να το πείσουμε ότι όσα νιώθει δεν είναι αληθινά.
· Δεν κάνουμε κήρυγμα! Δεν φορτώνουμε το παιδί με ενοχές σαν να πρόκειται για κάτι απαγορευμένο ή επιλήψιμο.
· Δεν διακωμωδούμε! Αποφεύγουμε εκφράσεις όπως: η αρραβωνιαστικιά σου, η συμπεθέρα, κλείσατε ραντεβού, κλπ. γιατί έτσι εισάγουμε το παιδί στον κόσμο των ενηλίκων απομακρύνοντας το μυαλουδάκι του από την παιδικότητα.
· Δίνουμε εναλλακτικές! Του εξηγούμε δηλαδή ότι δεν χρειάζεται η συμπάθειά του να περιορίζεται σε ένα μόνο πρόσωπο κι ότι μπορεί καθώς περνά ο χρόνος να αλλάξει προτιμήσεις.
· Δεν καυχιόμαστε! Αποφεύγουμε μπροστά σε άλλους να παρουσιάζουμε το παιδί ως καρδιοκατακτητή ή γόησσα/γόης με στόχο να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή του ή ακόμα και τη δική μας.
· Εξασφαλίζουμε εχεμύθεια! Είναι σημαντικό να ασφαλίζουμε τις εκμυστηρεύσεις του παιδιού, όσο αστείες κι αν μας φαίνονται, και να μην τις χρησιμοποιούμε σαν υλικό για σχόλια στον περίγυρο γιατί έτσι προδίδουμε την εμπιστοσύνη του.
Ναι στη φιλία!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδάκια αντίθετου φύλου μπορούν να ωφεληθούν ποικιλοτρόπως όταν παίζουν μαζί. Δεν χρειάζεται λοιπόν να χρησιμοποιείται το πρόσχημα του έρωτα για να κάνει παρέα ένα αγόρι μ’ ένα κορίτσι.
Να θυμάστε όμως ότι επειδή στο σχολείο συνήθως τα παιδιά έχουν την τάση να αναπτύσσουν φιλίες με συνομήλικους του ίδιου φύλου, συχνά οι καλύτερες φιλίες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών προκύπτουν έξω από το σχολείο όπως με τα ξαδερφάκια, με τα γειτονόπουλα ή με παιδιά των φίλων της οικογένειας. Γενικά πάντως επιδιώκοντας να φέρνετε το παιδί σε επαφή για παιχνίδι με παιδάκια του αντίθετου φύλου το βοηθάτε να βελτιώσει την ικανότητα συναλλαγής αλλά και να εμπλουτίσει την προσωπικότητά του!
Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία της Λίζας Βάρβογλη, Ph.D ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή: happymom.gr