ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ “ΕΠΙΛΟΧΕΙΟ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ” ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ;

Όταν γεννιέται ένα παιδί, η κοινωνία αυτόματα στρέφει την προσοχή της στη μητέρα, παραμελώντας σε μεγάλο βαθμό τους μπαμπάδες, οι οποίοι, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κατάθλιψη μετά τη γέννα.

kata8lipsi-mpampas

Η αλήθεια είναι πως ένας στους δέκα άνδρες που γίνεται πατέρας για πρώτη φορά παρουσιάζει δείγματα κατάθλιψης τις πρώτες τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά την έλευση του μωρού, σύμφωνα με μια έρευνα του 2010.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο λόγος για αυτή την πάθηση είναι η ξαφνική αλλαγή ρόλων που γίνεται στο ζευγάρι και που κάνει τους άντρες πιο απόμακρους και να δείχνουν έντονο θυμό ή εκνευρισμό.

Για την αποφυγή της κατάθλιψης μετά την έλευση του παιδιού, οι ειδικοί προτείνουν στους άντρες:

Να σχεδιάσουν την έλευση του μωρού. Εάν υπάρχει ιστορικό κατάθλιψης και άγχους, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και τον ψυχολόγο σας, γιατί σε περίπτωση που εμφανίσετε κατάθλιψη, θα είναι δύσκολο να το ξεπεράσετε χωρίς βοήθεια.

Να μιλήσετε με την σύντροφό σας για τους ρόλους. Μην περιμένετε να έρθει το μωρό για να αποφασίσετε αργότερα ποιος θα πλένει τα πιάτα. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συζητήστε τους νέους σας ρόλους. Ποιος θα σηκώνεται το βράδυ εάν κλαίει το μωρό; Ποιος θα πηγαίνει για ψώνια; Η οργάνωση μπορεί να βοηθήσει στην λύση των προβλημάτων ανάμεσα στο ζευγάρι και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Πάρτε άδεια από τη δουλειά. Εάν έχετε την άνεση να πάρετε άδεια από την δουλειά σας, κάντε το. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθετε πιο κοντά στο παιδί και θα μπορέσετε να μοιράσετε τον χρόνο με τέτοιον τρόπο που να μειωθεί ο φόρτος εργασίας και για τους δύο.