ΟΝΥΧΟΚΡΥΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως η πιο όμορφη και σημαντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας, στη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία της μέλλουσας μητέρας. Μια όχι και τόσο ευχάριστη αλλαγή, είναι η κατακράτηση υγρών που προκαλεί πρήξιμο στα πόδια. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί υπάρχει κακή αιμάτωση των κάτω άκρων, καθώς η κάτω κοίλη φλέβα αποφράσσεται μερικώς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ονυχοκρύπτωσης. Τι είναι όμως η ονυχοκρύπτωση;

Γράφει η Παπαδοπούλου Αντιγόνη, Ποδολόγος-Αισθητικός, από το “Κέντρο Αισθητικής & Ποδολογίας Κική Ξουφούρη

egymosini-onixokriptosi

 

Η ονυχοκρύπτωση είναι μια πάθηση κατά την οποία το νύχι του μεγάλου δακτύλου του ποδιού παρεκκλίνει της φυσιολογικής του πορείας και εισχωρεί στο δέρμα προκαλώντας φλεγμονή και έντονο πόνο. Εμφανίζεται συνήθως μετά την 16η εβδομάδα της κύησης. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί και στην περίοδο της λοχείας, καθώς οι ορμονικές διαταραχές είναι ακόμα υπαρκτές. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η αντιμετώπισή της είναι απλή και ανώδυνη.

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ονυχοκρύπτωσης είναι η ορθονυχία. Είναι μια μέθοδος, κατά την οποία τοποθετούμε έναν ειδικό νάρθηκα στο νύχι, ο οποίος το βοηθάει να επανέλθει στη φυσιολογική του θέση.

Αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να αποφύγετε την κοπή των νυχιών σε βάθος και προς τα μέσα. Η σωστή κοπή των νυχιών είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.

Να φοράτε φαρδιά και άνετα παπούτσια και να επισκέπτεστε τον/την ποδολόγο σας μια φορά το μήνα. Άλλωστε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Leave a comment