ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Είχατε γιορτή και μαγειρέψατε ένα ωραιότατο χοιρινό μπούτι στο φούρνο, που όμως σας περίσσεψε; Κόψτε το σε φέτες και κάντε ένα υπέροχο νέο φαγητό, που κανείς δεν θα σκεφτεί ότι είναι το φαγητό που περίσσεψε! Επίσης, το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι αν είχατε ψήσει στο φούρνο ή στα κάρβουνα χοιρινές πανσέτες ή ακόμα και φιλέτο κοτόπουλο!

ογκρατέν με χοιρινο και πατατές

Υλικά
Χοιρινό κρέας ψημένο, κομμένο σε φέτες
πατάτες κομμένες σε φέτες οριζόντια
ντομάτες κομμένες σε φέτες
μανιτάρια
τυρί φέτα (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
μπεσαμέλ

Σημ.: τα υλικά τα προσαρμόζετε σύμφωνα με το ταψί σας

 

Παρασκευή
Βάζουμε σε ταψί τις πατάτες, τις αλατίζουμε, βάζουμε ρίγανη και λίγο λάδι και τις ανακατεύουμε με τα χέρια. Τις ψήνουμε στο φούρνο, στον αέρα μέχρι να μισοψηθούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τις τηγανίσουμε, όπως κάνουμε για το μουσακά.
Σε μακρόστενο ταψί (ή στο ίδιο ταψί που ψήσατε τις πατάτες) τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος να καλύψουν τον πάτο. Τα κενά που μένουν καλύψτε τα με πατάτες.

ογκρατέν με χοιρινο και πατατές_3

Στη συνέχεια απλώνετε πάνω στο κρέας τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνετε. Τρίβετε από πάνω λίγο τυρί φέτα. Εάν βάλετε τη φέτα, μην προσθέσετε αλάτι. Μετά τοποθετείτε τις ντομάτες και βάζετε λίγο αλάτι και ρίγανη.

ογκρατέν με χοιρινο και πατατές_2

Στρώνετε από πάνω τις υπόλοιπες πατάτες μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Τέλος ρίχνετε από πάνω την μπεσαμέλ και την απλώνετε ομοιόμορφα. Μέτα ρίξτε και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ή κομμάτια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

ογκρατέν με χοιρινο και πατατές_1
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.

Καλή όρεξη!