ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΑΧΛΑΔΟΜΗΛΟΠΙΤΑ

Μία εύκολη, νηστίσιμη και πεντανόστιμη τριφτή αχλαδομηλόπιτα! Πραγματικά… πεντανόστιμη που δεν θα μείνει ψίχουλο!
Μπορείτε να την κάνετε και μόνο με μήλα ή μόνο αχλάδια, αλλά σε συνδυασμό η γεύση είναι πολύ καλύτερη!!

αχλαδομηλόπιτα_thessmama

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρίνα)

  • 1 φλ. του τσαγιού ζάχαρη λευκή

  • 1 μαργαρίνη (αυτή στην τετράγωνη συσκευασία)

  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για τη Γέμιση

  • 4 αχλάδια και 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια

  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

  • λίγη κανέλα

  • λίγο γαρύφαλλο

Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης (τα μήλα, τα αχλάδια, τη καστανή ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο), ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν.

Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη σε κομματάκια με τη ζάχαρη, μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το κονιάκ και τη φαρίνα, αφού την έχουμε κοσκινίσει. Τα χτυπάμε για λίγο στο μίξερ και μετά συνεχίζουμε να τα ζυμώνουμε με το χέρι. Θα πρέπει να γίνει μια σφικτή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2.
Σε βουτυρωμένο ταψάκι βάζουμε το ένα κομμάτι. Επειδή η ζύμη είναι σφιχτή δεν μπορούμε να την απλώσουμε ενιαία στο πάτο του ταψιού, για αυτό την μεταφέρουμε κομμάτι κομμάτι και την απλώνουμε στο ταψί. Πιέζουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφτεί ο πάτος και τα πλαϊνά.
Πάνω στη ζύμη απλώνουμε τη γέμιση. Παίρνουμε το δεύτερο κομμάτι της ζύμης και το τρίβουμε πάνω στη γέμιση με το τρίφτη, από τη χοντρή πλευρά, μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Δεν είναι ανάγκη να πιέσουμε το ζυμάρι, γιατί καθώς θα ψήνεται, η ζύμη θα φουσκώσει ελαφρώς και θα ενωθούν τα κομμάτια μόνα τους. Οπότε θα γίνει ομοιόμορφο από πάνω, αφράτο πολύ, αλλά καθώς θα κόβετε την πίτα, δεν θα σκορπίζει. Θα στέκεται.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω-κάτω) για 45-50 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Μόλις κρυώσει το γλυκό πασπαλίζουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη και κανέλα.


Καλή επιτυχία!