ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΠΡΑΣΟ

Έχετε συνηθίσει τον μπακαλιάρο να τον τρώτε μόνο τηγανιτό με σκορδαλιά; Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα που συνδυάζει τον μπακαλιάρο με τη γλύκα του πράσου και του δαμάσκηνου! Μια διαφορετική πρόταση για τη νηστεία!

 μπακαλιάρος_thessmama_3

Υλικά

  • 800 γρ. μπακαλιάρο, καθαρισμένο και ξαρμυρισμένο (ή φιλέτο μπακαλιάρο κατεψυγμένο)

  • 4 πράσα, κομμένα σε ροδέλες ή κομματάκια

  • ½ κιλ. πατάτες σε φέτες, ελαφρώς τηγανισμένες

  • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας ή 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας

  • 10-12 δαμάσκηνα αποξηραμένα (προαιρετικά)

  • ελαιόλαδο

  • πιπέρι, μπαχάρι σπυρί, αλάτι (μόνο αν έχετε χρησιμοποιήσει κατεψυγμένο μπακαλιάρο)

  • χυμό από δύο λεμόνια

Εκτέλεση
Σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε τα πράσα σε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μπαχάρι και το πιπέρι (και το αλάτι αν βάλουμε). Μόλις μαραθούν προσθέτουμε νερό για να βράσουν τα πράσα. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα ρίχνουμε τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις πατάτες στη βάση της κατσαρόλας, απλώνουμε το μπακαλιάρο και στα κενά βάζουμε τα δαμάσκηνα (εάν θέλουμε). Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε το φαγητό για 10΄. Κατά διαστήματα ανακινούμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλι. Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, φροντίζοντας να πάει σε όλο το φαγητό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!