ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ

Βήμαν – Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν γι’ Αμάθετους Νο1. Mαθήματα σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο από τον Πόντιο (στην καταγωγή) σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη.

 ΒΗΜΑΝ ΒΗΜΑΝ ΜΑΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑΝ ΓΙ' ΑΜΑΘΕΤΟΥΣ Νο 1

Δεν είναι Ποντιακό ανέκδοτο, είναι πραγματικότητα! Για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα Ποντιακά, “Βήμαν – Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν”. Είναι το πρώτο βιβλίο – εγχειρίδιο Καρέ – Καρέ Μαθήματα σκίτσου, το πρώτο από τα τρία βιβλία – εγχειρίδια της σειράς που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, τα πρώτα από Έλληνα σκιτσογράφο. Η νέα προσπάθεια του σκιτσογράφου σκοπό και στόχο έχει, όχι τόσο να μάθουμε να σκιτσάρουμε διαβάζοντας το βιβλίο “Βήμαν – Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν”, αλλά κυρίως να συνεχίσει η Ποντιακή διάλεκτος σε θέματα τέχνης να υπάρχει και να την έχουν οι νεότεροι και οι επόμενες γενιές, σε γραπτή μορφή.

Το Βήμαν – Βήμαν Μαθέματα για Σκεδίασμαν Νο1, είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ και μνήμη για όλους αυτούς που έμειναν στον Πόντο… όπως γράφει στην εισαγωγή των σελίδων ο σκιτσογράφος… Για τ’ ατείντς που τα στούδ(ε)α τουν επέμ’ναν σην …Πατρίδαν.
Τέλος να σημειώσουμε, ότι, σε συνδυασμό τα δύο βιβλία – εγχειρίδια (Καρέ-καρέ μαθήματα σκίτσου και Βήμαν-βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν), μπορούμε να διδαχτούμε και να μελετήσουμε την Ποντιακή διάλεκτο μικροί και μεγάλοι συνδυαστικά και ταυτόχρονα να σκιτσάρουμε, δηλαδή και να μάθουμε για να μη σβήσει η Ποντιακή διάλεκτος με τρόπο διασκεδαστικό και ξεκούραστο.

Το βιβλίο – εγχειρίδιο είναι των εκδόσεων raster one – Δημήτρης Τσάτσης, Χλόης 9 και Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκη, Τηλ. 2310 548285 και η επιμέλεια των κειμένων έγινε από τη δασκάλα – δασκάλα Ποντιακής διαλέκτου Θεοδωρίδου Αλκμήνης.

Σημ.: Τα γυρίσματα έγιναν στο χώρο του πολιτιστικού Συλλόγου ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ “ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ”

Παρουσίαση Βιβλίου
Η Ένωση Ποντίων Μενεμένης “Εύξεινος Πόντος” και ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης μας προσκαλούν να παραβρεθούμε την Κυριακή 31 Μαΐου 2015 και ώρα 11:00 π.μ. στο Κινηματοθέατρο “ΑΣΤΡΟΝ”, επί της οδού Χρ. Σμύρνης και Κομνηνών γωνία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης για την παρουσίαση του 1ου και μοναδικού βιβλίου-εγχειρίδοιου εκμάθησης σκίτσου στην Ποντιακή διάλεκτο.
“ΒΗΜΑΝ ΒΗΜΑΝ ΜΑΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑΝ ΓΙ’ ΑΜΑΘΕΤΟΥΣ Νο 1”
Θα μιλήσουν:
* O Πρόεδρος του συλλόγου κ. Αϊδονίδης Ιωάννης
* Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μενεμένης πάτερ Άγγελος Παρίσσης
* Ο δημοσιογράφος κ. Φωκίων Φουντουκίδης
* Τέλος, ο σκιτσογράφος θα σκιτσάρει και θα διδάξει τον τρόπο και τη διαδικασία για τη δημιουργία ποντιακών σκίτσων.