ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (ORANGELLO)

Από τα πιο εύκολα και αγαπημένα λικέρ, τα λικέρ με εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι, γίνεται εύκολα και πίνεται ευχάριστα. Μπορείτε να το σερβίρετε είτε σαν λικέρ, είτε σαν χωνευτικό μετά από ένα γεύμα, είτε με πάγο σαν απεριτίφ!

orangello_thessmama

Υλικά
φλούδες από περίπου 10 πορτοκάλια
750 γρ. βότκα (ή όποιο άλλο λευκό αλκοόλ θέλετε)
4 κούπες ζάχαρη
5 κούπες νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε προσεκτικά τις φλούδες του πορτοκαλιού. Προσέχουμε να έχουμε αφαιρέσει το άσπρο της φλούδας γιατί πικρίζει. Βάζουμε τις φλούδες του πορτοκαλιού μαζί με τη βότκα σε ένα γυάλινο βάζο, για περίπου 10 ημέρες, σε σκιερό μέρος. Μια φορά τη μέρα ανακινούμε το δοχείο. Μετά από 10 ημέρες βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό, ώστε να γίνει ένα σιρόπι. Ρίχνουμε το σιρόπι στο μείγμα μας, αφού κρυώσει λίγο και ανακινούμε. Το αφήνουμε για άλλες 10 ημέρες. Στραγγίζουμε το μείγμα και το βάζουμε σε μια καράφα.

Συνήθως προτιμώ να κάνω τα λικέρ με βότκα, επειδή το χρώμα της είναι διάφανο και το άρωμα της ουδέτερο και δεν καλύπτει το χρώμα και το άρωμα του φρούτου. Επίσης, προτιμώ να μην προσθέτω στο σιρόπι γαρύφαλλο και κανέλα, για να μην καλύψουν το άρωμα και τη γεύση του φρούτου. Εάν δεν το θέλετε τόσο δυνατό το λικέρ σας, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του αλκοόλ, ανάλογα τις προτιμήσεις σας.

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε και λικέρ από άλλα εσπεριδοειδή όπως λεμόνι (limoncello) ή μανταρίνι.

Μπορείτε να έχετε το λικέρ πορτοκάλι ή λεμόνι στο ψυγείο, ώστε να το σερβίρετε δροσερό. Επίσης, μπορείτε να το σερβίρετε με πάγο σαν απεριτίφ.

Leave a comment