ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ;

Το κριθαράκι είναι μία μόλυνση γύρω από το θύλακα (ρίζα) μιας βλεφαρίδας. Μοιάζει με σπυράκι. Μπορεί να εμφανιστούν πολλά κριθαράκια μαζί ή πολλά κριθαράκια το ένα μετά το άλλο, καθώς τα βακτήρια που αρχικά μολύνουν τον ένα θύλακο μπορεί να εξαπλωθούν σε γειτονικούς. Το κριθαράκι είναι μια κοινή φλεγμονή στους αδένες των βλεφάρων, η οποία μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για αρκετές ημέρες.

kritharaki

Μάθετε πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε άμεσα:

Μην το πιέζετε. Μόλις αρχίσει να πρήζεται το μάτι σας, το πιο βασικό είναι να μην το πειράξετε με τα χέρια σας καθόλου! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το μολύνετε περισσότερο και να ταλαιπωρηθείτε αρκετά.

Ζεστές κομπρέσες. Κλείστε το μάτι σας και τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα. Όταν αυτή χάνει τη θερμότητά της, την ξαναβρέχετε με ζεστό νερό και την αφήνετε για περίπου 20-15 λεπτά στο πρησμένο μάτι. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα, μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Μην χρησιμοποιείτε φακούς επαφήςΤις ημέρες που το μάτι σας είναι πρησμένο μη χρησιμοποιήσετε τους φακούς επαφής σας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθούν και οι φακοί από το μικρόβιο που δημιούργησε το οίδημα.

Τεχνητά δάκρυα. Χρησιμοποίησε τεχνικά δάκρυα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, για να απαλύνεις τον πόνο και να μειώσεις την ενόχληση.

Αν επιμένει; Αν το κριθαράκι επιμένει ή αν παρουσιάζονται συχνές μολύνσεις, μιλήστε με τον γιατρό σας γιατί μπορεί να πρέπει να σας χορηγηθεί κάποια τοπική αντιβιοτική αλοιφή ή κάποιο αντιβιοτικό από το στόμα.

Προσοχή: Το κριθαράκι είναι συχνό κυρίως σε παιδιά και άτομα ευαίσθητα σε σταφυλοκοκκιάσεις.