ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΧΟΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι άνθρωποι που είναι στα πρόθυρα υπερκόπωσης, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές νόσους. Αυτοί που πάσχουν από την λεγόμενη ζωτική εξάντληση, που είναι ένας τοξικός συνδυασμός της κούρασης, του άγχους και του συνεχές στρες, έχουν 36% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές νόσους, τονίζουν οι ερευνητές.

Sad businesswoman

Τα αποτελέσματα της έρευνας  δείχνουν πως η υπερβολική εξάντληση σε συνδυασμό με άλλους ψυχολογικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι για την καρδιά.

Αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό, είναι το ότι γίνεται ανίκανο να συνέλθει από την κούραση, ακόμα και μετά από πολλές ώρες ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το συναίσθημα του εκνευρισμού και την αίσθηση αποθάρρυνσης, που ίσως οδηγήσει και σε κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την σχέση ανάμεσα στην ζωτική εξουθένωση και την πρώτη φορά που απέκτησαν, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, καρδιακές νόσους, με το να συνδυάσουν τα αποτελέσματα από 11 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 60.000 ανθρώπους χωρίς καρδιακά νοσήματα.

Ακόμα και όταν μειώνονται οι άλλοι παράγοντες κινδύνου, η κούραση συνεχίζει να αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους ενός ανθρώπου κατά 1/3.

Οι τρόποι με τους οποίους επηρεάζει η κούραση την υγεία ενός ανθρώπου, είναι δυο:

1)Επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών που εκκρίνονται λόγω στρες, όπως η αδρεναλίνη και η σερατονίνη, που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν φλεγμονή.

2) Επίσης οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από πολύ άγχος τείνουν να αρχίζουν τις κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το ανθυγιεινό φαγητό.

Πηγή: healthywomen.org