ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ: ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ενώ τηρούμε σωστή διατροφή, δεν καταναλώνουμε παραπάνω ποσότητες τροφίμων και δεν έχουμε αλλάξει γενικότερα κάτι στον τρόπο ζωής μας, ο δείκτης της ζυγαριάς να δείχνει λίγα κιλά παραπάνω (συνήθως 2-4 το πολύ). Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στις γυναίκες και τις περισσότερες φορές πρόκειται για μια παροδική κατάσταση: την κατακράτηση υγρών. H διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου μάς σχετικά με τους πιο συνηθισμένους λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά και για το ρόλο της διατροφής στην αντιμετώπισή του.

κατακράτηση υγρών

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι:

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Οι μέρες δηλαδή πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Στην περίπτωση αυτή σχεδόν όλες οι γυναίκες αισθάνονται «πρήξιμο» στην κοιλιά και το στήθος και ο λόγος που συμβαίνει είναι λόγω της αύξησης κάποιων ορμονών (συνήθως των οιστρογόνων). Είναι μια απόλυτα φυσιολογική και παροδική κατάσταση. Μετά το τέλος της περιόδου η γυναίκα επανέρχεται στο βάρος της. Συστήνεται λοιπόν να μη ζυγιζόμαστε 2-3 ημέρες πριν την περίοδο και κατά τη διάρκεια της, καθώς το βάρος μας τότε είναι πλασματικό.

Λήψη φαρμάκων. Υπάρχουν φάρμακα που προκαλούν μια μικρή άνοδο των κιλών (συνήθως όχι πάνω από 5), ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που τα λαμβάνουμε. Συνήθως η επίδραση στο βάρος σταματάει μετά το πρώτο 3μηνο λήψης των φαρμάκων και έπειτα το βάρος επανέρχεται στο φυσιολογικό (πάντα εφόσον η διατροφή μας είναι ισορροπημένη).

Ορμονικές διαταραχές. Συνήθως μια διαταραχή στον κύκλο μπορεί να προκαλέσει μια αναίτια και παροδική αύξηση βάρους. Επίσης, διακυμάνσεις στα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς πιθανό να έχουν κόστος στα κιλά μας, όπως και κάποια δυσλειτουργία στα επινεφρίδια ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Το έντονο στρες προκαλεί συχνά ορμονικές διαταραχές και έχει συνδεθεί με αυξομειώσεις κιλών. Εάν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί και εφαρμόσουμε σωστή διατροφή και άσκηση το πιο πιθανό είναι τα κιλά μας να έρθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

Δυσκοιλιότητα. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος των γυναικών. Εάν οι κενώσεις είναι λιγότερες από 3-4 φορές την εβδομάδα, τότε είναι επόμενο να υπάρχει η αίσθηση του «φουσκώματος» στην κοιλιά και το βάρος μας να είναι κάποιες μέρες παραπάνω 1-2 κιλά από το συνηθισμένο.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είναι μια ψυχοσωματική πάθηση που έχει, μεταξύ των άλλων συνέπειες στο βάρος. Συνήθως προκαλεί τυμπανισμό στην κοιλιά και αν τολμήσουμε να ζυγιστούμε σε μια τέτοια περίοδο, είναι πιθανό να μας δείξει παραπάνω 1-2 κιλά.


Ο ρόλος της διατροφής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Το νερό. Οι ανάγκες του οργανισμού για νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες (φύλο, ηλικία, βάρος, μυική μάζα, φυσική δραστηριότητα, κατάσταση υγείας). Μια ποσότητα νερού όπως 6 ποτήρια νερό την ημέρα θεωρείται ότι καλύπτει τον οργανισμό, δεδομένου ότι θα προσλάβει υγρά και από άλλες πηγές (φρούτα, λαχανικά). Προσπαθήστε να πίνετε καθημερινά νερό, ανάλογα το πώς επιθυμείτε χωρίς όμως να καταναλώνετε κάτω από 4-5 ποτήρια την ημέρα.

Το αλάτι. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε με μέτρο το αλάτι στην καθημερινότητα σας. Αυτό θα βοηθήσει να μην είναι έντονο το πρήξιμο. Εκτός από το να ελέγχετε την ποσότητα άλατος στα φαγητά, μπορείτε να αποφύγετε και τροφές που περιέχουν αυξημένο Νάτριο (κονσέρβες, αλλαντικά, αλμυρά τυριά, φαγητό απ’ έξω, προ-μαγειρεμένες τροφές, επεξεργασμένα τρόφιμα, κέτσαπ, έτοιμες σάλτσες, πατατάκια, κρακεράκια, αλατισμένοι ξηροί καρποί). Μπορείτε να νοστιμίσετε τα φαγητά σας με άλλους τρόπους όπως μπαχαρικά, μυρωδικά, λεμόνι, ξύδι και έτσι να περιορίσετε το αλάτι.

Φρούτα και λαχανικά. Η περιεκτικότητα σε νερό στα φρούτα και λαχανικά είναι αυξημένη. Ιδιαίτερα σε φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι και λαχανικά όπως αγγούρι, κολοκυθάκι. Καταναλώστε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών (1-2 μερίδες λαχανικών και 3-4 φρούτα).

Καταναλώνετε καθημερινά φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και μειώνει το αίσθημα του φουσκώματος. Έτσι αντικαταστήστε το λευκό ψωμί, τις φρυγανιές, τα δημητριακά και τα κριτσίνια με ολικής. Τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Προσοχή όμως να μην είναι υπέρμετρη η κατανάλωση τους, καθώς θα εντείνουν το πρήξιμο, αλλά στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Ο ρόλος της άσκησης. Η άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατακράτηση υγρών. Αυτό γιατί συντελεί στον έλεγχο του βάρους μας, στη μείωση του λίπους και στη μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ελέγχει καλύτερα τα επίπεδα νερού που κρατά και αποβάλει από το σώμα.