Λαχανοντολμάδες με πατάτα, ρύζι, πλιγούρι, κρεμμυδάκια και μαϊντανό. Ένα απόλυτα ισορροπημένο, θρεπτικό, νόστιμο και υγιεινό πιάτο από την ποντιακή κουζίνα.
Εκτέλεση
Ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για 20 περίπου λεπτά. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, χωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα και παίρνουμε αυτά που θα γεμίσουμε.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες περασμένες από το χονδρό τρίφτη, το πλιγούρι στραγγισμένο, το ρύζι, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, την πάπρικα και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε τη γέμιση.
Τυλίγουμε σφιχτά τα λαχανόφυλλα με λίγη γέμιση κάθε φορά. Τα φτιάχνουμε αρκετά σφιχτά για να μην ανοίξουν στην κατσαρόλα.
Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά λαχανόφυλλα και πάνω στρώνουμε τους ντολμάδες. Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι,και λίγο νερό, ίσα ίσα να σκεπάζει τους ντολμάδες. Τα σκεπάζουμε από πάνω με λαχανόφυλλα και για να μην χοροπηδάνε και διαλυθούν, βάζουμε στην κατσαρόλα ένα πιάτο να τα κρατάει.
Βράζουμε τους πατατοντολμάδες για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Λίγα λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, στολίζοντάς τους με λίγη πάπρικα.