ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

Το να διαμαρτυρηθεί ένα παιδί για πόνο στο αυτάκι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ συνηθισμένο. Είναι όμως πάντα αθώος αυτός ο πόνος; στρατιωτικός γιατρός και Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Άγγελος Βάσσος μάς ενημερώνει σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει πόνο στο αυτί, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε.

Children-Swimming

Αν και στη συνείδηση του γονιού ο πόνος στο αυτί συνδέεται με τις ωτίτιδες κατά τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι λίγες οι καταστάσεις εκείνες που μπορεί να οδηγήσουν σε ωταλγία το καλοκαίρι. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από αυτές τις καταστάσεις, αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε, εάν κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία ωταλγίας το καλοκαίρι. Με τον όρο εξωτερική ωτίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού. Διακρίνεται στη διάχυτη μορφή, όπου όλο το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου φλεγμαίνει και στην εντοπισμένη μορφή, όπου συνήθως σε ένα σημείο μπορεί να υπάρχει ένας δοθιήνας (σπυράκι) στο δέρμα του πόρου. Μια ειδική μορφή εξωτερικής ωτίτιδας είναι η ωτομύκωση όπου το αίτιο είναι η συσσώρευση μυκήτων στο κανάλι του ακουστικού πόρου. Τέλος μια σχετικά σπάνια στα παιδιά, μορφή της εξωτερικής ωτίτιδας είναι η περιχονδρίτιδα (φλεγμονή και πρήξιμο σε όλο το πτερύγιο).

Τα αίτια είναι συνήθως η έκθεση σε πολύ νερό (μπάνια, κολύμπι, πισίνα, συχνό λούσιμο), η ζέστη, το σκάλισμα του αυτιού με μπατονέτα και ξένα σώματα (κλειδιά, βρώμικα νύχια κτλ.) και διάφορες δερματίτιδες του ακουστικού πόρου.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν λύσεις της συνέχειας του δέρματος και το κατάλληλο περιβάλλον για να ευνοηθεί η ανάπτυξη μικροβίων, μυκήτων και έτσι να έχουμε φλεγμονή. 

Τα συμπτώματα είναι κνησμός, ήπιος πόνος και αίσθημα πληρότητας σε αρχόμενη φλεγμονή και μπορεί να διαβαθμιστούν ανάλογα με την εξέλιξη σε έντονο πόνο, βαρηκοΐα, εμβοές, οίδημα του ακουστικού πόρου, εκκροή πυώδους υλικού και δυσκολία στη μάσηση.

Ο γονιός θα πρέπει να ρωτήσει το παιδί τι συμπτώματα νιώθει και αν διαπιστώσει πρήξιμο στην είσοδο του ακουστικού πόρου, πύον και έντονο πόνο στο πάτημα του αυτιού να απευθυνθεί σε παιδίατρο ή ωτορινολαρυγγολόγο. Η διάγνωση της εξωτερικής ωτίτιδας είναι σχεδόν βέβαια, αν όλα αυτά τα συμπτώματα ακολουθήσουν μια ήμερα με πολύ παιχνίδι στη θάλασσα και κολύμπι.

Θεραπευτικά σε πρώτη φάση, δεν είναι κακό ο γονιός να συμβουλευτεί τηλεφωνικά το γιατρό που γνωρίζει το παιδί για τη χρήση τοπικά αντιβιοτικών σταγόνων και κάποιων προστατευτικών μέτρων (προφύλαξη από νερό). Αν υπάρξει επιδείνωση και το παιδί δεν ηρεμήσει, θα πρέπει ο γονιός να απευθυνθεί πλέον σε ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα εξετάσει το παιδί, θα καθαρίσει τον ακουστικό πόρο από τυχόν εκκρίσεις, μύκητες ή κυψελίδα (κεράκι) και στην συνέχεια θα χορηγήσει αντιβιοτικές σταγόνες ή και αντιβιοτικό σιροπάκι από το στόμα. Συνήθως τα παιδιά ανταποκρίνονται γρήγορα στη θεραπεία και σε 1 με 2 ήμερες το παιδί ηρεμεί.

Άλλα αίτια ωταλγίας το καλοκαίρι, περιληπτικά, είναι :
α) τα τραύματα του πτερυγίου ή του ακουστικού πόρου, πάλι λόγω χρήσης μπατονέτας ή ξένων σωμάτων, αλλά και από αθλητικές δραστηριότητες ή παιχνίδι, που είναι πιο συχνές το καλοκαίρι.

β) τα ξένα σώματα στο αυτί σε πιο μικρά παιδιά (πετραδάκια, άμμος κτλ.), αλλά και διάφορα έντομα που μπορεί να διεισδύσουν στον ακουστικό πόρο.

Σε όλα τα παραπάνω αίτια ο γονιός, δυστυχώς, δεν μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα, πέρα από τις πρώτες βοήθειες και το σωστό είναι το παιδί να εξετασθεί από ειδικό γιατρό. Μόνο στην περίπτωση εντόμων είναι σωτήρια η ενστάλαξη στον ακουστικό πόρο λαδιού η οινοπνεύματος για να φύγει από μόνο του το έντομο ή και να εξουδετερωθεί.